More

  Евростат: Повеќе жени отколку мажи со високо образование во ЕУ минатата година

  Во земјите-членки на Европска Унија во 2022 година 42 отсто од младите на возраст од 25 до 34 години имале високо образование, објави денеска Евростат.

  Овој удел е за еден процент поголем од 2021 година, но сепак е под зацртаната цел на ЕУ, која посакува 45 отсто од младите во таа возрасна категорија да бидат високообразовани до 2030 година.

  Според податоците на Евростат, жените се значително пообразовани од мажите, односно во 2022 година 48 отсто од нив на возраст меѓу 25 и 34 години имале високо образование, а само 37 отсто од припадниците на „посилниот пол“.

  Најобразовани Европејци од оваа возрасна категорија се Ирците со 62 отсто, потоа Луксембуржаните со 61 и Кипарците со 59 проценти. На дното на листата се наоѓаат Романците со 25 отсто високообразовани млади луѓе, потоа Италијанците со 29 проценти и Унгарците со 32 отсто.

  Г. Т.

  (Извор: Frontline.mk)

  Exit mobile version