Последни написи

Дискусии со локалните младински совети, ЕУ во Шуто Оризари

Europe House Скопје, во соработка со Општина Шуто Оризари и амбасадата на Холандија во Скопје, вчера беа домаќини на вториот настан од низата дискусии со локалните младински совети, чија цел е да се слушне гласот и да се дебатира за перспективите, потребите и предизвиците на локалната младина во земјава. Овие дебати се дел од годинашната програма на Делегацијата на Европската унија, преку кои се прославува Денот на Европа за 2023 година.

На вчерашната дебата амбасадорот на Холандија, Дирк Јан Коп, имаше можност да ги слушне потребите и мислењата на младите од Шуто Оризари и да ги пренесе на градоначалникот на општината, сè со цел да се поттикне зајакнување на младинското учество и дијалогот меѓу локалните власти и младите граѓани. На дијалозите присуствуваа и членовите од локалниот младински совет Шуто Оризари, како и младиот европски амбасадор Исак Мисини.

Овој настан ја одразува мисијата на Europe House за да ги вклучи младите и да поттикне нивно учество во процесите на донесување одлуки поврзани со младинските политики. По Битола, ова е втор настан од овој карактер, организиран од Europe House, а слични настани следуваат и во општина Валандово, Градско, Куманово, Охрид итн.

(Извор: Независен)

Latest Posts

Не пропуштај