Последни написи

Генералниот директор на АД ЕСМ Стефанов учествуваше на Белградскиот меѓународен енергетски форум БЕФ 2023

Генералниот директор на АД ЕСМ Васко Стефанов заедно со соработникот за енергетика во Канцеларијата на Претседателот на Владата Виктор Андонов и директорот на ТЕЦ Неготино Небојша Стојановиќ учествуваа на Белградскиот меѓународен енергетски форум БЕФ 2023, известуваат од АД ЕСМ.

На форумот над 400 експерти од енергетиката од 28 земји, меѓу кои и министри и високи претставници на влади од регионот и од Југоисточна Европа како и претставници на енергетски компании, дебатираа за енергетската иднина.

– АД ЕСМ некаде од 2019 почна да ги спроведува проектите од енергетската транзиција односно енергетската трансформација. Сите активности беа во склад со усвоената Стратегија за енергетика до 2040 година и со движењето кон зеленото сценарио. И покрај предизвиците и тешкотиите кои ги донесоа ковид кризата и енергетската криза, АД ЕСМ не го губи фокусот и продолжува интензивно да работи на 12 нови инвестициски проекти, со инсталиран капацитет од 1800 MW, од кои најголем дел се од обновливите извори како фотоволтаични и ветерни централи како и искористување на хидропотенцијалот, порача Стефанов на панел дискусијата „Енергетски систем на Југоисточна Европа – стратегии за надминување на кризата“.

Од АД ЕСМ информираат дека покрај дебатата за енергетската криза и стратегиите за надминување, директорот Стефанов одржал и куси средби со високи претставници од енергетскиот сектор каде се истакна важноста од соработката на земјите од регионот и ЕУ, заеднички пристап како и поддршка за успешна транзиција кон зелена чиста енергија.

(Извор: 24инфо)

Latest Posts

Не пропуштај