Последни написи

ISW: Русија најверојатно го организирала нападот на Кремљ за да ја врати војната пред домашна публика и за поширока мобилизација

Русија најверојатно го организираше овој напад во обид да ја врати војната дома пред руската домашна публика и да постави услови за поширока општествена мобилизација. Неколку индикатори сугерираат дека нападот бил внатрешно спроведен и намерно организиран, оценува Институтот за изучување на војната (ISW), тинк-тенк организација со седиште во Вашингтон.

Руските власти неодамна презедоа чекори за зголемување на руските домашни капацитети за противвоздушна одбрана, вклучително и во самата Москва, и затоа е исклучително малку веројатно дека два дрона би можеле да навлезат во повеќе слоеви на противвоздушната одбрана и да детонираат или да бидат соборени веднаш над срцето на Кремљ во начин кој обезбеди спектакуларни слики фатени убаво на камерата.

Геолокациските снимки од јануари 2023 година покажуваат дека руските власти поставуваат системи за противвоздушна одбрана „Панцир“ во близина на Москва за да создадат кругови за воздушна одбрана околу градот. Удар кој избегнал откривање и уништување од такви средства за воздушна одбрана и успеал да погоди толку висока цел како што е палатата на Сенатот во Кремљ, би бил значителен срам за Русија.

Непосредниот, кохерентен и координиран одговор на Кремљ на инцидентот сугерира дека нападот бил внатрешно подготвен на таков начин што неговите планирани политички ефекти го надминуваат неговиот срам. Кремљ веднаш ја обвини Украина за извршување на терористички напад, а руските официјални одговори брзо се соединија околу ова обвинение. Ако нападот со беспилотно летало не беше внатрешно организиран, тоа ќе беше изненадувачки настан. Многу е веројатно дека официјалниот руски одговор првично би бил многу понеорганизиран бидејќи руските официјални лица се обидувале да генерираат кохерентен наратив и да ги надоместат реторичките импликации на јасниот информативен срам. Кремљ особено не успеа да генерира навремен и кохерентен информативен одговор на други воени понижувања кои не ги направил самиот, вклучително и падот на Балаклија и градот Херсон во септември и ноември 2022 година.

Брзата и кохерентна презентација на официјалниот руски наратив околу нападот сугерира дека Русија го организирала овој инцидент во непосредна близина на празникот Денот на победата 9-ти мај, со цел  да ја обликува војната како егзистенцијална за својата домашна публика. Кремљ може да го искористи ударот за да го оправда откажувањето или дополнителното ограничување на прославите на 9-ти мај, дејствија кои најверојатно ќе го зголемат информативниот напор за рамка на војната во Украина како директно закана за руското почитување на историски настани. ISW претходно оцени дека Русија применува низа мерки за да ја обликува војната во Украина како егзистенцијална за домашната публика на Русија и да се подготви за поширока општествена мобилизација.

Некои руски националистички блогери го искористија нападот со беспилотно летало во Кремљ за да повикаат на руска ескалација во војната и покрај фактот што Русија во моментов нема воена способност да го стори тоа.

Многу провоени блогери, вклучително и жестокиот националист и поранешен руски офицер Игор Гиркин, го критикуваа Кремљ дека дозволил Украина да премине повеќе руски „црвени линии“ без соодветна одмазда и ја повикаа Русија да ескалира како одговор, вклучително и со таргетирање на украинскиот претседател Володимир Зеленски и други украински носители на одлуки.

Оваа секта на милблогери го нагласила сопствениот срам за нападот во Кремљ, споредувајќи го со понижувањето на еден германски цивилен пилот кој слетал мал авион во близина на Кремљ во 1987 година.

Други руски милблогери, вклучително и оние со блиски врски во Кремљ, го критикуваа високиот степен на негодување во рускиот информативен простор. Овие милблогери во голема мера се залагаа против одмаздничката воена ескалација со образложение дека овој удар не ја менува оперативната или стратешката ситуација во војната, наместо тоа, повикувајќи на внимателен одговор, притоа признавајќи го срамот поради нападот. Оваа порака од про-Кремљ милблогери може да ја поддржи оценката дека целта на овој напад со лажно знаме е да се оправдаат зголемените мерки за мобилизација, а не каков било вид на ескалација.

Кремљ можеби планира да спроведе други операции со лажни знамиња и да ги зголеми дезинформациите пред украинската контраофанзива со цел да ја зголеми домашната поддршка за војната.

Украинскиот центар за отпор објави на 2 мај дека руските сили во областите Брјанск и Курск добиле украински униформи со цел да спроведат операција со лажно знаме во пограничните области. Украинскиот центар за отпор на 3 мај објави дека руските сили може да симулираат земање заложници и истакна дека одредите „Бура“ на рускиот 13-ти гардиски тенковски полк (четврта гардиска тенковска дивизија) и 1-виот моторизиран полк  (втората гардиска моторизирана дивизија) на 1-та гардиска тенковска армија на Западниот воен округ пристигна во Иванивске во Курската област и Јамноје во Брјанската област.

13-тиот гардиски тенковски полк претрпе огромни загуби на почетокот на војната во Черниговската област и во есента 2022 година за време на украинската контраофанзива во Харковската област. Овој извештај дека елементи од 13 Гардиски тенковски полк се наоѓа во Брјанск или Курската област сугерира дека полкот не е во Украина и не е подготвен да се врати во битка. Руските милблогери го засилиле тврдењето на државниот медиум РТ дека украинските сили подготвуваат провокација против Придњестровје и ќе се обидат да влезат во Приднестровје помеѓу 9 и 15 мај.

Кремљ претходно се обиде да ја прикаже Украина како егзистенцијална закана за територијалниот интегритет на Русија и да предупреди на наводните украински провокации што треба да се спроведат во Молдавија.

Подготви: Д. Мишев

Извор: Цивилмедиа.мк 

Latest Posts

Не пропуштај