More

  Заев од Атина: Само со заедничка работа и соработка регионот може да се носи со предизвиците во енергетиката

  „Ја преживеавме енергетската криза со помош на нашите пријатели – Грција, Бугарија и Србија. Грција сподели со нас сопствени ресурси, како што земјите претходно споделија и вакцини. Регионот ќе биде постабилен и побезбеден ако сите работиме заедно“ изјави експремиерот и основач и директор на Фондацијата Заев, Зоран Заев на Делхи економскиот форум во Грција.

  Тој додаде дека кога минатата есен постоеше страв дали ќе има рестрицкии и доволно
  енергија, земјава побара помош од пријателите, кои веднаш се одзваа на повикот.

  „Оваа соработка беше видлива минатата година, а ќе биде уште поважна за следната зима. Сега треба да ја продолжиме соработката“ рече Заев.

  Експремиерот истакна дека со заеднички настап на регионот ќе бидеме покомпетитивни и попочитувани од останатите земји.

  „Регионот мора да настапува заедно, а енергетскиот сектор е вистински пример за заедничко работење. Започнавме и имаме добра иднина ако ги споделуваме ресурсите и си помагаме“ рече Заев.

   

  Exit mobile version