More

  Руски милијардер признава дека војната во Украина „ќе заврши во пекол“ на улиците на Москва

  Рускиот милијардер со блиски врски со Владимир Путин, Роман Троценко смета дека војната во Украина ќе кулминира со „луѓето меѓусебно да се убиваат на улиците на Москва“, покажа протечениот телефонски повик.

  Снимката од протечениот телефонски разговор од јануари 2023 година, наводно направен од руските олигарси Роман Троценко и Николај Матушевски, предизвика бурни реакции во Украина и Русија. Во него соговорниците цртаат мрачна состојба на политичката и економската ситуација во Русија.

  Како што наведува германскиот медиа аутлет ksta.de, снимката се појавила на интернет, според пишувањата на медиумите, „Система“, истражувачки проект на информативниот канал „Настојашчеје време ТВ“ и американскиот радиодифузер „Радио Либерти“ ја добиле врската до јавно достапна аудио снимка од анонимен извор – со напомена дека наводно ја водел милијардерот претприемач Роман Троценко.

  Според истражувачкиот тим, наводниот дијалог меѓу претприемачите Троценко и Матушевски, кои се добро познати во Русија и кои доверливо се нарекуваат себеси „Коља“ (наводно Матузевски) и „Роми“ (наводно Троценко), се одржал на почетокот на јануари 2023 година. . Ниту еден од нив не остава добро мислење за рускиот претседател и актуелната економска ситуација во земјата.

  Во разговорот со антивоениот бизнисмен Николај Матушевски, милијардерот Троценко сугерира дека Русија е осудена, во светлината на инвазијата на Путин врз Украина да стане „изгорена пустина“ водена од страна на Кремљ.

  Веројатно плашејќи се за својот живот, Матушевски ја негираше автентичноста на протеченото аудио и покрај телефонскиот број на Троценко од повикот што одговараше со неговите јавно достапни податоци за контакт.

  Како што e објавено на msn.com, во првите неколку минути од дијалогот, Матушевски вели дека „неодамна имал тешко време во Русија“, бидејќи „разбрал дека нешто не е во ред“ и дека „таму нема што да се прави“.

  Откако Троценко се согласи, Матушевски додава: „Не треба да се сеќаваме како беше во Русија. Тоа го нема и никогаш повеќе нема да биде таму.

  Рускиот милијардер Троценко повторно се согласува пред да сугерира дека додека во Индонезија „сè ќе порасне десет пати за десет години, во Русија ќе се преполови“.

  Двајцата бизнисмени продолжуваат да зборуваат за преселување на нивните деца од Русија пред на крајот да разговараат за „специјалната воена операција“ во Украина.

  Осврнувајќи се на Путин и неговите другари, Троценко вели: „За жал, Русија, која толку искрено ја сакаме, заврши во канџите на некои ѓубриња.

  „Ова не може да заврши добро, ќе заврши во пекол… Луѓето ќе се убиваат меѓусебно на улиците на Москва.
  „Како може да живее и да се развива една земја, каде што единствената идеологија е заработување пари и една група луѓе да ја држи власта?

  „Не постои концепт „што е следно“. Тие ќе умрат… во одреден момент и не оставаат ништо зад себе. Тоа едноставно ќе биде изгорена пустина“.

  Тој имплицира дека Кремљ ја хранел руската јавност „бик****“ и дека на крајот, откако ќе биде предоцна, цивилното население ќе сфати што всушност се случува.

  „Луѓето нема да можат да подигнат пари, нема да можат да заминат, нивните деца ќе бидат повикани во војна… [Тоа е ужасно], искрено кажано“.

  Троценко е еден од најбогатите руски бизнисмени. Форбс го процени неговото богатство на 3 милијарди фунти (3,8 милијарди долари во 2023 година).

  Матушевски е познат како креатор на голем број креативни простори, особено на московската дизајнерска фабрика Флакон.

  Пред почетокот на целосната војна со Украина, Троценко редовно учествуваше на состаноците на Путин со големите бизниси.

  Но, на 24 февруари 2022 година, кога Путин собра бизнисмени во Кремљ неколку часа по нападот на Украина, Троценко не беше меѓу нив.

  Милијардерот исто така не беше виден на последниот годишен конгрес на Руската унија на индустријалци и претприемачи (РСПП) во март 2023 година, каде што Путин одржа обраќање. Подоцна, многу учесници на тој состанок беа под санкции од Западот.

  Откако Путин нареди целосна инвазија на 24 февруари минатата година, Велика Британија и нејзините сојузници ги воведоа најстрогите санкции со кои Русија некогаш се соочила против повеќе од 1.200 поединци и над 120 ентитети.

  Подготви: Д. Мишев

  Извор: civilmedia.mk

  Exit mobile version