Последни написи

(ИЗБОР) Албански медиуми: Затворени сеанси за заштита на сведоци во судењето за лидерите на ОВК; Мира Мурати ја раскажува приказната за создавањето на CHATGPT

Продолжува судењето на поранешните лидери на ОВК, со сослушување на сведоци во тотално затворени сеанси поради нивна заштита, а ЕУ порачува дека имплементацијата на Охридскиот договор за дијалогот помеѓу Косово и Србија, и формирањето на Заедницата се клучни за членството на Косово во Советот на Европа.

Во продолжение се темите од изборот на редакцијата на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

КОСОВО

Бота Сот: Затворени сеанси за заштита на сведоци

„Првите тројца сведоци во судскиот процес против поранешните лидери на Ослободителната војска на Косово, што се одржува во Специјалниот суд во Хаг, сведочеа на главно затворени седници. Дури и во тие неколку минути што се видени, нивниот лик и глас се толку трансформирани што малкумина разбраа што кажале.

Судскиот процес против Хашим Тачи, Кадри Весели, Јакуп Красниќи и Реџеп Селим започна на 3 април во Специјализираните совети на Косово, инаку познат како Специјален суд.

Според судиите, уредувањето на исказите и исказите на затворени седници се редовна законска процедура, која се применува во случаи кога обвинителството во консултација со сведокот бара такво нешто.“, пренесува Бота Сот.

Перископи – Роде: Имплементацијата на Охридскиот договор и Заедницата се клучни за членството во Советот на Европа

„Комитетот на министри на Советот на Европа гласаше со над 2/3 од гласовите на земјите-членки за пристапување кон апликацијата на Косово во Парламентарното собрание на Советот на Европа.

А за ова, амбасадорот на Германија во Косово, Јорн Роде, изјави дека по либерализацијата на визите, овој акт на Комитетот на министри го приближува Косово уште повеќе до европското семејство. Но, до полноправното членство тој побара имплементација на Охридскиот договор, вклучително и спроведување на Заедницата на општините со српско мнозинство.“, пренесе Перископи.

Газета Експрес: Визната либерализација ќе ја промени историјата на работниците во приватниот сектор во Косово

„Од 1 јануари 2024 година, кога навистина ќе започне визната либерализација за граѓаните на Косово, работниците од приватниот сектор во Косово, без разлика на природата на работата, условно ќе бидат третирани поинаку, во секој случај подостоинствен и ќе се вреднува нивниот труд, што значи да има поголеми плати од досега и никогаш 170 евра колку што беше минималната плата на Косово до сега. Дури и работникот од Косово ќе има алтернативи, додека работодавачот се чини дека единствената алтернатива е да се однесува со работниците правилно и како што заслужуваат или да остане без нив.“, пренесува Газета Експрес.

Коха: Мира Мурати ја раскажува приказната за создавањето на CHATGPT

„OpenAI градеше репутација на полето на вештачката интелигенција, но не беше познато име кога Мира Мурати се приклучи на непрофитната истражувачка лабораторија во 2018 година.

Набргу потоа, лабораторијата во Сан Франциско започна голема трансформација. Тој се претвори во бизнис што го привлече светското внимание како креатор на ChatGPT. Сега нејзиниот главен директор за технологија, Мурати, ги води тимовите за истражување, производи и безбедност на OpenAI. Таа го предводеше развојот и лансирањето на модели со вештачка интелигенција, вклучувајќи го ChatGPT, генератор на слики DALL-E и најновиот, GPT-4.

Мурати зборуваше за Асошиетед прес за заштитните мерки на вештачката интелигенција и визијата на компанијата за футуристичкиот концепт на вештачка општа интелигенција, познат како AGI. Интервјуто е уредено за должина и јасност и пренесено во  Коха.

АЛБАНИЈА

Телеграфи: Се намалуваат барањата за азил од Албанците во ЕУ во првите два месеци од годинава

„По силниот пораст во последните две години, барањата за азил од албанските граѓани покажаа знаци на забавување во првите два месеци од годината.

Податоците објавени од Еуростат откриваат дека во периодот јануари-февруари биле регистрирани вкупно 1.675 барања за азил во една од земјите на Европската унија, со намалување од 14% во однос на истиот период пред една година.“, пренесува Телеграфи.

КОЛУМНА

ИНА: Хашкото обвинителство ги изедначува Милошевиќ и неговиот геноцид врз Албанците со ОВК

„Изјавата на хашкиот обвинител дека ОВК била „заеднички злосторнички потфат“ е изјава која ја поистоветува жртвата со убиецот на жртвата, албанскиот народ на Косово со наци-фашизмот на Милошевиќ и неговите соработници.

Чудно, оваа страшна изјава помина во молк, со 3-4 написи и целосен молк. Но, која е вистината?

Не ја кажувам јас оваа вистина. Никој друг Албанец не кажува. Но, кој го вели тоа?

Што вели Дел Понте во своето интервју дадено за швајцарскиот весник: „Le Canton27.ch“

Еве извадок:

Дали злосторствата на српските сили на Милошевиќ може да се споредат со оние на ОВК?

Одговорот на Дел Понте:

„Не, ова е нешто друго. Злосторствата на силите на Милошевиќ не се споредуваат со оние на ОВК. Ова е огромна грешка на оние кои го подготвија ова обвинение.“, извадок од колумната „Хашкото обвинителство ги изедначува Милошевиќ и неговиот геноцид врз Албанците со ОВК“, од албанскиот автор Кочо Данај, објавена во ИНА.

Д. Тахири

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај