Последни написи

Меѓународниот Црвен крст бара гејмерите да престанат да вршат виртуелни воени злосторства

Меѓународниот комитет на Црвениот крст објави иницијатива „Play By The Rules“ (Играј според правилата), која ќе ги задолжи љубителите на игрите со пукање во прво лице (FPS) да ги почитуваат правилата за војна од реалниот свет додека играат.

Како што пренесува NME, „Играј според правилата“ има за цел да ја подигне свеста за правилата на војната, законите кои имаат за цел да ја „одржат хуманоста во вооружените конфликти“ преку регулирање на она што учесниците можат и не можат да прават во војување.

Како дел од иницијативата, Црвениот крст издаде голем број упатства за играчите кои сакаат да ги следат овие правила додека играат FPS игри.

Како што е наведено на оваа веб-страна, играчите кои го почитуваат законот ќе треба да избегнуваат да пукаат во непријатели кои не можат да одговорат, да престанат да таргетираат „ненасилни НПЦ“ и цивилни згради и да ги споделуваат своите медицински комплети со сојузниците и непријателите.

Потврдени се голем број учесници во стрелците за „Играј според правилата“, вклучувајќи ги и Fortnite и воениот симулатор Arma 3. Вториот има историја на промовирање на Црвениот крст – во 2017 година, Arma 3 собра пари за организацијата со своите закони за војна што може да се преземе содржина (DLC), која ја раскажа својата приказна низ очите на хуманитарна фракција.

„Работиме да создадеме промена во начинот на кој играчите сакаат да ги искусат игрите со пукање од прво лице“, изјави Кристијан Руфаер, шеф на проектот за Arma 3 во МКЦК. „Сакаме тие да научат нешто за важноста и реалното значење на Женевските конвенции без да ја нарушат забавата на играта“.

Покрај игрите што учествуваат, креаторите на содржини неодамна стримуваа и такви како Escape From Tarkov, Call Of Duty: Warzone, Fortnite, PUBG и Rainbow Six Siege; додека ги следат правилата на војната. Можете да ги следите стримовите овде.

Претходно годинава, девелоперот на „Among us“ – Innersloth откри дека по грешка го прекршил Законот за Женевските конвенции на ОК од 1957 година, што ја прави употребата на симболот на Црвениот крст нелегална во многу случаи, во период кога играта со повеќе играчи била на врвот на својата популарност.

 

Минатата година Е-спортот стана официјален спорт во Македонија, а Македонската е-спорт федерација (МЕСФ) е 66- та официјално призната федерација глобално, и истовремено е и една од десетте првоформирани е-спорт федерации во светот.

Во 2021 година,македонската „Кантер страјк“ репрезентација стана светски шампион во компјутерската игра „Counter Strike: Global Offensive“ по победата над Романија на Светското првенство во Израел.

 

Драган Мишев

(Извор: CIVILMEDIA)

Latest Posts

Не пропуштај