Последни написи

Лога ги објави експертите за уставните измени

Министерот за правда, Кренар Лога ја објави листата на експерти кои ќе учествуваат во работната група за уставни измени. Меѓу нив се:

 

Сали Мурати-поранешен претседател на Уставен суд

Маргарита Цаца Николовска- поранешен судија во Европскиот суд за човекови права во Стразбур

 

Бајрам Положани-поранешен уставен судија и професор по уставно право

 

Бранко Наумовски-поранешен претседател на Уставен суд

 

Јетон Шасивари- професор на Универзитетот на ЈИЕ

 

Ана Чупеска-професор на на Правен факултет ,,Јустинијан Први”

 

Елена Михајлова Стратилати-професор на Правен факултет ,,Јустинијан Први”

 

Беса Арифи-професор на Универзитетот на ЈИЕ

 

Јагода Митревска-професор на Меѓународен Славјански Универзитет

 

Марија Пандевска-професор на Институт за национална историја

Списокот на работната група ќе се дополнува во наредниот период и со други членови кои ќе дадат свој придонес во подготовката на уставните измени. Ова работно тело е формирано од Министерството за правда кое е задолжено од Владата да ја подготви предлог иницијативата за потребата од уставни измени. Откако ќе се подготват измените, предлогот ќе ги помине сите работни тела во рамките на Собранието.Паралелно ќе се одржуваат и стручни јавни расправи на кои експерти, партии, граѓански организации и други институции ќе може да ги кажат своите ставови.

(Извор: Независен.мк)

Latest Posts

Не пропуштај