Последни написи

(ИЗБОР) Албански медиуми: Во Тирана конференција за сајбер безбедност на полициите на 43 европски земји; Бериша ја започна изборната кампања со милионска сума;10 години од првиот договор меѓу Косово и Србија

Во Тирана денеска на конференција за безбедност се собраа шефови на 43 европски земји, медиумите пишуваат за помпезното отворање на предизборната кампања на Бериша, која е проценета над 88 илјади евра. Ова се само дел од темите од редакцискиот избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот.

АЛБАНИЈА

РТШ: Конференција на полициите на земјите од ЕУ, Румбулаку: Сајбер криминалот е закана,  соработката носи поголема сигурност

„Шефовите на полицијата на 43 европски метрополи денеска се собраа во Тирана, во рамки на конференцијата за продлабочување на соработката за зголемување на безбедносните параметри меѓу земјите.

Генералниот директор на полицијата Мухамет Румбулаку во својот говор рече дека сајбер нападите се сериозна грижа за нашата земја и ширум светот и дека за ова ни е потребна подлабока соработка меѓу европските земји.“, пренесе албанската РТШ.

Јава Њуз: Мистериозни извори на приходи за милионерската изборна  кампања на Беришa

„Помпезноста  на отворањето на изборната кампања на коалицијата „Заедно победуваме“ на стадионот на „Ер Албанија“, имаше голема придружна финансиска сметка, каде што врз основа на референтните цени на пазарот, за видливите елементи изнесува над 88 илјади евра, или со други зборови околу 100 милиони леки.

Сепак, според експертите, ова е само врвот на ајсбергот за активноста, бидејќи има и долга листа на оперативни трошоци, почнувајќи од превоз на симпатизери, ручек итн.“, пренесе Јава Њуз.

Сури – ЦИК: Албанија има 132 регистрирани политички партии, повеќето без адреса

„Политичките партии се оние за кои се чини мнозинство има Албанија, каде според Централната изборна комисија (ЦИК) нивниот број бил најмалку 132.

Ова е бројката добиена од Судот на судската област Тирана. Годишниот извештај на ЦИК за 2022 година, кој меѓу другото се фокусира на процесот на евалуација на финансиските извештаи на регистрираните политички партии и ревизијата покажува дека за повеќето партии процесот бил неуспешен поради немање точни адреси.“, пренесе дневникот Сури.

КОСОВО

Клан Косова: 10 години од првиот договор меѓу Косово и Србија

„Поминаа 10 години од потпишувањето на првиот договор меѓу Косово и Србија.

На 19 април 2013 година, тогашниот премиер на Косово, Хашим Тачи, и премиерот на Србија, Ивица Дачиќ, го потпишаа договорот од 15 точки во Брисел.

Овој договор содржи точки кои зборуваат за Заедница на општини со српско мнозинство и за распуштање на паралелните структури.“, пренесе Клан Косова.

ТВ Њуз: Студентите од Универзитетот Харвард од денеска можат да го изучуваат албанскиот јазик

„Студентката на Универзитетот Харвард, Едона Ќосовиќ, која го иницираше воведувањето на албанскиот јазик во оваа образовна институција, вели дека таа и уште еден студент моментално го учат.

Во емисијата „Balkan Update“ на ABC News, Ќосовиќ изјави дека професорката по албански јазик на Харвард е Албанка од Косово. Меѓу другото, Ќосовиќ подвлече дека нејзините странски пријатели на универзитетот пројавиле интерес за изучување на албанскиот јазик.“, пренесе ТВ Њуз.

КОЛУМНА

Економиа Онлине: Не разбирајќи ја моќта на медиумите, муслиманите се чувствуваат фрустрирани

„Деновиве полемизирав со некои мои интелектуални пријатели за медиумите и нивниот однос кон муслиманите во нашата земја. Згрозен сум од ниското ниво на нивното познавање на медиумите и неговата природа во наше време. Многумина од нив зборуваат како типични догматисти, без воопшто да бидат догматски. Зошто? Затоа што се чувствуваат обземени од агресијата на медиумите и не знаат како да ја сфатат таа агресија.

Не се само моите пријатели кои го имаат овој проблем. Ова е глобален проблем на муслиманите во светот. Муслиманите сè уште не го разбрале нашето постмодерно време, во севкупноста на неговите вредности и антивредности, каде што медиумите се во центарот. Медиумите се некрунисаниот крал на постмодернизмот. Не разбирајќи ја моќта на медиумите, муслиманите се чувствуваат фрустрирани. Тие не знаат како да живеат со реалноста.“, извадок од колумната „Не разбирајќи ја моќта на медиумите, муслиманите се чувствуваат фрустрирани“, од авторот и универзитетски професор, Милазим Красниќи, објавена во Економиа Онлине.

Д. Тахири 

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај