Последни написи

Арсовска зема 2.000 евра плата, најголема од градоначалниците на Западен Балкан

Градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска моментално заработува 2.036 евра плата, што е најмногу од градоначалниците во главните градови на земјите од Западен Балкан, според податоци на Н1.

Месечната плата на градоначалникот на Подгорица е 1.562 евра, градоначалничката на Сараево Бенјамина Кариќ заработува 1.510 евра месечно, без надоместоци, додека најниска плата во споредба со другите градоначалници на поголемите градови во регионот има првиот човек на Белград, Александар Шапиќ – 1.399 евра.

Апсолутен рекордер по заработка во земјите од поранешна СФРЈ е градоначалникот на Бјелина, Љубиша Петровиќ, чија месечна плата е 3.305 евра. По него е најплатениот градоначалник во Хрватска – првиот човек на Задар, Бранко Дукиќ, кој заработува 3.026 евра месечно, додека примањата на другите градоначалници на најголемите градови во регионот се под 3.000 евра.

Просечната плата на градоначалниците на десетте најголеми градови во Словенија е 2.555 евра, во Хрватска е нешто помала и изнесува 2.422 евра, додека просечната во Босна и Херцеговина е 1.934 евра. Градоначалниците на најголемите градови во Србија имаат најниска просечна плата на територијата на поранешна СФРЈ – 1.092 евра.

(Извор: Frontline.mk)

Latest Posts

Не пропуштај