Последни написи

Пендаровски за замена на фразата 20% со албански јазик: Зошто нечиј етнички идентитет би го криеле зад бројки?

Претседателот Стево Пендаровски смета дека во моментот нема согласност од сите политички чинители за да се одржи кај него средба на која би се зборувало за можните уставни измени. Како што вели Пендаровски големи се разликите околу ставовите за правење измените на Уставот.

-За средба мора да има согласност од двете, трите, петте претпоставени страни учеснички. Во овој момент нема таква согласност. Ако некој сака да разговараме за т.н. хрватски модел, другата страна вели таа работа сме ја решиле пред 20 и повеќе години. Ако првава страна вели да разговараме за Бугарите во Уставот, зошто да не, бидејќи тоа е главна претпоставка за да продолжиме кон Европа, другава страна вели не. Не можеш со сила некого да натераш на муабет, изјави Пендаровски денеска во Тетово.

На новинарско прашање за предлогот на некои партии за замена на фразата 20 проценти со албански јазик, претседателот Пендаровски рече дека за тоа нема проблем.

-Јас сум го кажал тоа многу пати и тоа едно, две-три години наназад, и тоа апсолутно не ми пречи и прв би поддржал бидејќи мислам дека тоа е природна, нормална работа. Зошто нечиј етнички идентитет, кој е јасен и неспорен за секого, би го криеле зад бројки, истакна шефот на државата.

Претседателот Стево Пендаровски денеска одржа предавање пред студентите на Универзитетот на југоисточна Европа во Тетово.

Извор: frontline.mk

Latest Posts

Не пропуштај