Последни написи

По 12 дена штрајк, од утре нормализација на железничкиот сообраќај

Машиновозачите по 12 дена штрајк денеска се одлучија да го прекинат штрајкот, откако им бил исплатен вториот дел од платата за февруари и патните трошоци за март. Од попладнево ќе се нормализира товарниот железнички сообраќај, додека од утре во 6 часот ќе почнат да сообраќаат и патничките возови.

Машинскиот персонал во Железници на РСМ-Транспорт стапи во штрајк на 31 март годинава, со три барања што му беа предочени на раководството на државната компанија. Покрај исплатата на платата, тие побараа и зголемување на вредноста на бодот за 30 проценти, но и вработување на 40 машиновозачи.

Машиновозачите минатата недела имаа средба со новиот директор на Железници на РСМ-Транспорт, при што им било предочено дека ќе се исполни нивното барање за вработување на дополнителни машиновозачи за да се покрие актуелниот недостиг на кадар кој ќе управува со возовите.

(Извор: Мета.мк)

Latest Posts

Не пропуштај