More

  ISW: Руските окупациски власти спроведуваат кампања на систематско верско прогонство во окупирана Украина

  Според Институтот за проучување на војната (ISW) со седиште во Вашингтон, руските окупациски власти веројатно спроведуваат кампања на систематско верско прогонство во окупирана Украина.

  Од руската целосна инвазија на Украина во февруари 2022 година, руските војници или окупационите власти, наводно, извршиле најмалку 76 акти на верски прогон во Украина.

  Според аналитичарите на ISW, руските власти затвориле, национализирале или насилно пренамениле најмалку 26 места за богослужба во Руската православна црква на Московската патријаршија под контрола на Кремљ, убиле или заплениле најмалку 29 свештеници или верски водачи и ограбиле, сквернавеле. или намерно уништи најмалку 13 места за богослужба во окупирана Украина.

  Според извештајот, овие случаи на верска репресија веројатно не се изолирани инциденти, туку се дел од намерна кампања за систематско искоренување на „непожелните“ верски организации во Украина и промовирање на Московската патријаршија.

  Аналитичарите на ISW рекоа дека руските окупациони службеници ги репресираат украинските верски заедници во прокси републиките во источна Украина и во нелегално окупираниот Крим од 2014 година.

  Оваа студија содржи само мала подгрупа од сите пријавени руски верски прогони настани против верски групи во Украина. ISW не вклучи настани каде што индиректниот оган може ненамерно да ги убие верските водачи или да уништи места за богослужба. (Овој извештај конкретно не ги вклучува сите 494 верски објекти за кои руската војска наводно целосно ги уништила, оштетила или ограбила, според независниот Институт за верска слобода со седиште во Кијив од февруари 2023 година, бидејќи ISW не може да ја процени намерноста во сите тие случаи, за пример.) Настаните вклучени во оваа студија се извлечени од извештаите за руските сили – обично пешадија, безбедносниот персонал или окупационите службеници – намерно присилуваат верски групи. Овој извештај, исто така, исклучува многу случаи на руски верски репресии во областите што руските сили ги окупираа од пролетта 2014 година до 24 февруари 2022 година, за да се фокусираат на поновите прогони во новоокупираните области.

  Русија ја извезува својата државна политика на систематско верско прогонство во Украина, окупирана од Русија. Кремљ на 30 септември 2022 година ги анектира деловите од областите Доњецк, Луганск, Керсон и Запорожје, под контрола на Русија, признавајќи ги како руски федерални субјекти.

  Руските власти ги спроведуваат руските федерални закони – вклучително Јароваја и други „анти-екстремистички“ закони – во Украина окупирана од Русија. Руското Јавно обвинителство прогласи четири евангелски христијански групи од Латвија и Украина за „непожелни“ организации во 2021 година, со што практично се забрануваат организациите во Русија. Во окупираниот Мелитопол извршија рација во домот на украинскиот евангелистички свештеник во август 2022 година и го обвинија свештеникот дека е поврзан со истите непожелни организации што руските власти ги забранија во Русија 2021 година.

  Руското Министерство за внатрешни работи во окупираната Херсонска област извести дека елиминирало подземно собрание на Јеховините сведоци во Новософивка, Херсонската област, во јануари 2023 година. Официјалните лица известија дека руските власти пронашле над 4.000 парчиња „забранета литература“ кај Јеховините сведоци и нагласија дека рускиот закон ги означува Јеховините сведоци како екстремистичка организација забранета во Русија. Украинската баптистичка конгрегација во Чернихивка повторно доби дозвола да ја користи запленетата зграда откако собраните испратија документи за акредитиви до руските окупациски власти – веројатно како дел од пререгистрацијата на црквата под Јароваја. Закон.

  Руските окупациони претставници ги репресираат украинските верски заедници во прокси републиките во источна Украина и во нелегално окупираниот Крим од 2014 година. Евангелистичките христијани биле „секташи“ во рамките на ДНР. Захарченко најави дека окупаторските власти ќе ја признаат само Руската православна црква Московската патријаршија, католицизмот, исламот и јудаизмот. Окупациските власти принудија многу религиозни групи повторно да се регистрираат според рускиот закон Јароваја, бирократски искоренувајќи ги религиите како што се Јеховините сведоци и муслиманската група Хизб ут-Тахир. Рускиот суд нареди единствената преостаната украинска православна црква во Русија да биде урната на сметка на украинската епархија во 2019 година.

  Подготви: Д. Мишев

  Извор: civilmedia.mk

  Exit mobile version