Последни написи

Фрчат казни за фирмите кои имале залихи на зеленчук и овошје, а не ги доставувале до потрошувачите

Државниот пазарен инспекторат продолжува проверките на трговците со овошје и зеленчук на терен, за да се утврди дали ги почитуваат одлуките на Владата.

Овие активности се во врска со доставување на најмалку 70 отсто од испораките во првите два месеци од годинава во маркетите и пазарите.

Оваа проверка е последица од последната акција на ДПИ, кога беа проверени 20 фирми за овошје и зеленчук. Повеќе фирми беа казнети затоа што имале доволно залихи на овие продукти, но не ги доставуваа и продаваа во назначените количини. Казните за нив се движат во ранг од 800 до 10 000 евра.

Контролата на ДПИ не се ограничува само на трговците на овошје и зеленчук. Истотака, се извршува надзор на увозниците на овие продукти во Скопје и на Кванташкиот пазар. Оваа проверка е дел од широкиот спектар на активности на Инспекторатот, кои се преземаат за да се заштитат потрошувачите и да се обезбеди почитување на законските норми.

Од Инспекторатот информираат дека се вршат надзори и кај увозниците на големо во градови како Струмица, Дебар и други. Сите овие активности ги имаат за цел да се обезбеди почитување на законските норми и да се подобри квалитетот на производите што се доставуваат до потрошувачите.

Извор: centar.mk

Latest Posts

Не пропуштај