More

  Пентагон го објави новиот пакет воена помош од 2,6 милијарди долари за Украина

  Министерството за одбрана на САД објави фотографија од воена помош вклучена во новиот пакет безбедносна помош за Украина кој беше објавен на 4 април, пренесува Укринформ.

  „Нашиот фокус е да им дадеме поддршка на Украинците да ја променат динамиката на теренот. Сакаме да и помогнеме на Украина да напредува и да ги задржи своите позиции во она што очекуваме да биде украинска контраофанзива“, рече официјален претставник.

  Според Пентагон, можностите во овој пакет за воена помош, проценет во висина до 500 милиони долари, вклучуваат:

  -Дополнителна муниција за системи за противвоздушна одбрана Патриот.
  -Дополнителна муниција за артилериски ракетни системи со висока подвижност.
  -Артилериски набои: 155 mm и 105 mm.
  -Минофрлачки набои: 120 mm.
  -Тенковска муниција: 120 mm и 105 mm.
  -Муниција: 25 мм.
  -Ракети лансирани со цевки, оптички следени, водени со жица.
  -Околу 400 фрлачи на гранати и 200.000 парчиња муниција.
  -Тактички возила за поправка на опремата: 11.
  -Цистерни со тешко гориво: 61.
  -Транспорт на тешка опрема: 10 камиони и 10 приколки.
  -Тестирање и дијагностичка опрема за поддршка на одржување и поправка на возилото.
  -Резервни делови и друга теренска опрема.

  Дополнително, американското Министерство за одбрана ќе и обезбеди на Украина 2,1 милијарди долари помош од фондовите на Иницијативата за безбедносна помош на Украина. Тие средства ќе обезбедат:

  -Дополнителна муниција за национални напредни ракетни системи земја-воздух.
  -Девет камиони со пиштоли од 30 мм против беспилотен систем.
  -Мобилен контра-беспилотен авионски систем или C-UAS, ласерски водени ракетни системи: 10.
  -Три радари за воздушен надзор.
  -Противвоздушна муниција: 30 mm и 23 mm.
  -Артилериски кругови: 130 mm и 122 mm.
  -Ракети „Град“: 122 мм.
  -Ракетни фрлачи и муниција.
  -Минофрлачки системи: 120 mm и 81 mm.
  -Минофрлачки набои: 120 mm, 81 mm и 60 mm.
  -Тенковска муниција: 120 mm.
  -Анти-оклопни системи на Javelin.
  -Противоклопни ракети
  -Прецизна воздушна муниција.
  -Околу 3.600 лесно оружје и повеќе од 23.000.000 куршуми муниција за лесно оружје.
  -Седум тактички возила за враќање на опремата.
  -Осум танкери со тешко гориво и 105 приколки за гориво.
  -Оклопни системи за премостување.
  -Четири возила за логистичка поддршка.
  -Камиони и 10 приколки за транспорт на тешка опрема.
  -Безбедна комуникациска опрема.
  -Терминали и услуги за сателитски комуникации.
  -Финансирање за обука, одржување и одржување.
  Американското Министерство за одбрана во соопштение за печатот во вторникот, 4 април, објави дека Владата на САД обезбеди распределба на нов голем пакет безбедносна помош за Украина во вредност од 2,6 милијарди долари.

  „Денес, Министерството за одбрана (ДО) објавува критична нова безбедносна помош за Украина“, се вели во соопштението.

  Подготви: Д. Мишев

  Извор: civilmedia.mk

  Exit mobile version