Последни написи

(ИЗБОР) Албански медиуми: Над 95 илјади мини се уништени по војната во Косово; 24 години од масакрот во Резала; албанската младина најсиромашна во Европа

По повод Меѓународниот ден на подигање на свеста и акција против мините, се одржа настан на кој се соопшти дека од крајот на војната, во Косово се деминирани над 95 илјади мини. Медиумите одбележаа 24 години од масакрот во Резала, Скендерај, кога српската војска и полиција егзекутираа 98 Албанци.

Во продолжение се темите од изборот на редакцијата на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот.

КОСОВО

Бота Сот: Во Косово по војната се уништени над 95 илјади мини

„Од крајот на војната во Косово, расчистени се над 62 милиони квадратни метри, а пронајдени се 95.000 мини и неексплодирани експлозивни направи, а информацијата  дадена вчера,  по повод Меѓународниот ден на подигање на свеста и акција против мините.

Настанот го организираа Координативниот центар за деминирање, норвешката организација НПА (Норвешка народна помош), HALO Trust, Косовската полиција и КФОР.“, пренесе косовскиот дневник Бота Сот.

РТК: 24 години од масакрот во Резала

„Денеска се навршуваат 24 години од масакрот на Резала во Скендерај, каде српската војска и полиција егзекутираа 98 Албанци, жители на Резала и околните села, од кои 44 се обидоа да ги истребат.

Дел од телата се пронајдени во Рудница, Рашка и се предадени на нивните семејства. На 5 април 1999 година Србите ги опколија куќите на овие семејства и ги застрелаа речиси сите млади момчиња и момчиња.“, пренесе косовската РТК.

Инсајдери – Поранешниот амбасадор Бош: Специјалниот суд беше подарок за Србија, Косово погреши во пристапот кон извештајот на Марти

Косово згреши со пристапот кон Извештајот на Дик Марти, Специјалниот суд беше подарок за Србија, вели поранешниот холандски амбасадор во Приштина, Роберт Бош, говорејќи за последните случувања во земјата во светло на покренувањето на судскиот процес во Специјализираните совети против поранешните лидери на Ослободителната војска на Косово.

„Мислам дека владата на Косово направи грешка бидејќи требаше да каже дека ова е ужасен извештај и дека не е вистина, мораме самите да го истражиме. УНМИК веќе истражи и рече дека нема ништо. Она што резултираше е дека трговијата со органи не е вистина, што беше причина за создавање на овој суд“, рече поранешниот амбасадор, оценувајќи дека таков меѓународен суд не е потребен, пренесе косовскиот дневник Инсајдери.

АЛБАНИЈА

Телеграфи – Евростат: Албанската младина е со најголема материјална и социјална сиромаштија во Европа

„Бидејќи бегството на младите стана навистина загрижувачки проблем за земјата, податоците на Евростат фрлаат светлина врз една од причините што ги тера да ја напуштат Албанија.

Причините се поврзани со неможноста да се дозволат разни плаќања како кирија, станбен кредит, одмори, купување автомобил, поминување слободно време и слично, накратко, неможноста да се води соодветен и посакуван живот.“, пренесе Телеграфи.

Факс Веб: Во пресрет на локалните избори, Јури Ким ја повикува владата: Преземете акција! Листата на кандидати мора да биде чиста

„Американската амбасадорка во Тирана, Јури Ким, рече дека владата е одговорна за спроведување на изборните политики, да одговори на загриженоста искажана од ОДИХР во врска со изминатите избори. Ова вклучува и креирање листи и нудење кандидати со интегритет.“, пренесе албанскиот портал Факс Веб.

КОЛУМНА

Економиа Онлајн: Обвинителството денеска одлучи за рамката на колективната вина за ОВК

„Од денешното излагање на обвинението од страна на обвинителите на Специјалниот суд, може да се покренат следните хипотези: Прво, на црната клупа е  Ослободителната војска на Косово како организација. Зошто? Бидејќи обвинителите ги користеле официјалните документи на ОВК, мапите и областите, зборувале за нејзините структури и нејзината политика, со цел да ја аргументираат вината на Генералштабот.

Второ, обвинението дека биле преземени дејствија против српските полициски станици и против колаборационистичките фигури, вклучително и поранешниот ректор Паповиќ, во контекст на вооружена војна, изгледа чудно.“, пишува меѓу другото косовскиот универзитетски професор и автор, Милазим Красниќи, во колумната „Обвинителството денеска одлучи за рамката на колективната вина за ОВК“, објавена во порталот Економиа Онлајн.

Д. Тахири

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај