More

  Украина, Полска и шест други земји ги повикуваат Мета и другите технолошки гиганти да се борат против дезинформациите

  Во услови на зголемена загриженост за подмолните ефекти на дезинформациите од Русија, премиерите на осум европски земји – вклучувајќи ги Украина, Молдавија и Полска – потпишаа отворено писмо во кое бараат од главните извршни директори на големите компании за социјални медиуми да преземат поагресивни чекори за да се запре ширењето на лажни вести на нивните платформи.

  Како што пренесува Њу Јорк Тајмс, отвореното писмо од осумте премиери ги повика технолошките гиганти да преземат поагресивни чекори за борба против дезинформациите на нивните платформи. Премиерите изразија загриженост за дестабилизирачките ефекти на лажните вести од Русија, особено за војната во Украина.

  Нивното писмо ги повика лидерите на Мета и другите компании да преземат акција „против дезинформациите што ги поткопуваат нашиот мир и стабилност“ и ги повикаа да ги прекинат напорите „да ја ослабат нашата поддршка за Украина во услови на руска агресивна војна“. Премиерите, исто така, повикаа на покоординирана регулатива од владите.

  Националните лидери упатија повик до технолошките компании за подобра саморегулатива; да посветат повеќе ресурси за да одговорате на лажните наративи; прилагодување на алгоритмите за да се даде приоритет на вистинитоста пред ангажманот; и јасно означување на длабоките фејкови и автоматизирани објави – вклучувајќи ги и оние произведени од A.I.

  „Технолошките платформи како вашата станаа виртуелни боишта, а непријателските странски сили ги користат за да шират лажни наративи кои се контрадикторни со известувањата од вестите засновани на факти“, напишаа тие. Платените реклами „често се користат за повикување на социјални немири, носење насилство на улиците и дестабилизирање на владите“, велат тие.

  Технолошките лидери, вклучително и Илон Маск, предупредија дека технологијата може да претставува „длабоки ризици за општеството и човештвото“.

  Подготви: Д. Мишев

  Извор: civilmedia.mk

  Exit mobile version