Последни написи

Тренчевска: Не може да правиме инклузија на Ромите со гетоизирање во одредена населба

„Многу е важно прашањето на домувањето на ромската етничка заедница, не треба да ги гетоизираме.

YouTube player

Не можеме да правиме инклузија со гетоизирање во одредена населба, туку напротив, домувањето да биде во станбени единици каде што зависно од просторот, капацитетот со кој располагаат единиците на локалната самоуправа, да ги вклучуваат семејствата од ромската етничка заедница. За да можат и соседите да разберат и да прифатат дека тоа е дел од инклузијата и дека тоа се различностите кои треба да се негуваат.“, вели меѓу другото министерката за труд и социјални политики, Јована Тренчевска во интервјуто со ЦИВИЛ.

Д. Тахири

камера: Александар Ризински

монтажа: Ариан Мехмети 

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај