More

  В недела почнува летното сметање на времето

  Летното сметање на времето ќе почне в недела ноќта во 2 часот, при што стрелките на часовникот треба да се поместат еден час нанапред, односно од 2 на 3 часот.

  Летното сметање на времето ќе биде на сила до 29 октомври, во 3 часот.

  Преминувањето на летно и зимско сметање на времето за прв пат е направено во 1916 година, во земјите на северот на Европа, поради заштеда на енергија.

  Летното сметање на времето во поранешна Југославија, а со тоа и во Македонија, е воведено на 27 март 1983 година.

  Од 2002 година, Европската Унија, како и останатите земји во Европа, одредија дека почетокот на летното сметање на времето почнува последната недела од март и завршува последната недела од октомври, кога стрелките на часовникот се враќаат еден час наназад.

  (Извор: Мета.мк)

  Exit mobile version