More

  „Почеток на многу напорна работа“: Брисел и Варшава се здружуваат да ги вратат депортираните деца од Украина

  Европската комисија и полската влада во четвртокот објавија заедничка иницијатива да се обезбеди враќање на украинските деца депортирани на територијата под руска контрола.

  „Да се депортираат деца, ова е воено злосторство“, рече претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лејн за новинарите во четвртокот вечерта на крајот од првиот од дводневниот самит на лидерите на ЕУ.

  „На ова поле, во партнерство со Украинците, премиерот Моравјецки и јас покренавме иницијатива со цел да ги вратиме овие деца кои беа киднапирани од Русија. За тоа ќе организираме конференција.

  „Ние сме на самиот почеток на многу напорна работа“, додаде таа.

  Според Комисијата, околу 16.200 украински деца се депортирани, а само 300 се вратени досега.

  Фон дер Лајен ги опиша депортациите како киднапирања и „криминалните дејствија целосно ги оправдаа налозите за апсење издадени од МКС (Меѓународен кривичен суд).

  МКС минатата недела ги таргетираше рускиот претседател Владимир Путин и Марија Алексеевна Лвова-Белова, комесарката за правата на децата на земјата со налози за апсење, обвинувајќи ги дека се „одговорни за военото злосторство за незаконско депортирање на населението (деца) и за незаконско пренесување на населението (децата) од окупираните области на Украина до Руската Федерација“

  Тоа значи дека доколку патуваат во некоја од 123-те земји во светот кои ја признаваат јурисдикцијата на МКС, би можеле да бидат уапсени.

  Белгискиот премиер Александар Де Кро, исто така, го поздрави налогот за апсење против рускиот лидер во четвртокот, нагласувајќи дека тоа „ја ограничува неговата мобилност низ светот“.

  Шефот на Комисијата додаде дека новата иницијатива има за цел „да го собере меѓународниот притисок да ги преземе сите можни мерки за да се утврди каде се наоѓаат овие деца“.

  „Наша цел е да им помогнеме на телата на ОН и на релевантните меѓународни организации да добијат подобри и поцелосни информации за децата кои беа депортирани во Русија, а тоа ги вклучува и децата кои подоцна беа посвоени или префрлени во руски згрижувачки семејства“, рече таа.

  Русија ги оправдува депортациите и присилната натурализација на децата како средство за да им понуди заштита на децата без старатели и ги користеше сликите на овие деца како дел од својата пропагандна машина.

  Земјата ги олабави правилата за посвојување и националност за да им олесни на руските државјани да посвојуваат украински деца без родителска грижа и да им даде државјанство минатата пролет, неколку недели откако ја започна својата целосна инвазија на Украина.

  Извор: frontline.mk

  Exit mobile version