Последни написи

Случајот „Транспортер“ стигна во Врховен суд, за првпат ќе се тестираат помилувањата по одлуката на Стразбур

Случајот „Транспортер“ во којшто е осуден поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески повторно стигна пред Врховниот суд. Одбраната на обвинетите поднесе барање за вонредно преиспитување на правосилната одлука за овој случај.

-Во Врховниот суд на Република Северна Македонија доставен е предметот ‘Транспортер’. Во согласност со Законот за кривичната постапка, предметот веднаш ќе биде доставен на мислење во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија, соопшти Врховниот суд.

Овој предмет беше под лупа на Судскиот совет бидејќи Апелација долго време одлучуваше за него, а сега Врховиот суд првпат треба да се произнесе за помилувањата по одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, според кој обвинетите не ги исцрпиле сите домашни правни лекови.

Откако ќе се прозинесе Врховниот суд, Талески ќе може повторно да се жали пред Стразбур.

(Извор: Независен.мк)

Latest Posts

Не пропуштај