Последни написи

Воени борбени возила ја преминуваат Бугарија на пат кон Украина

Десетици камиони натоварени со воени борбени возила ја преминуваат Бугарија на пат кон Украина. Ова го тврди бугарскиот медиум Обективно.бг во својот неделен извештај. Според медиумите, камионите доаѓаат од Грција, ја преминуваат Бугарија, а влегуваат во Романија. Оттаму се дистрибуираат во Украина, тврди Обективно.бг, пишува bulgarianmilitary.com.

 

Бугарија стана транзитна земја од почетокот на војната во Украина. Не само Грција, туку и Турција ја користеше бугарската патна инфраструктура за испорака на вооружување. Меѓутоа, преминувањето на воена опрема не е секогаш за Украина. Има податоци дека НАТО ја користи бугарската инфраструктура за транспорт на воена опрема за претстојните или веќе завршени воени вежби во регионот. Така беше и на 1 октомври минатата година, кога на автопатот Тракија беше наредено да се превезат дваесетина тенкови Абрамс.

Обективно.бг се повикува на информации од друг бугарски медиум – „24 часа“. Според весникот, тенкови, оклопни транспортери, камиони и други борбени возила биле натоварени на платформи носени од трактори со романски регистрации. „24 часа“ пишува дека транзитираат низ бугарската граница. Тие се натоварени на пристаништето во Александрополис [Грција] и одат во Украина, пишува весникот.

По целата траса од границата меѓу Орменио, Орестиада, Суфли и Александрополис во правец кон Бугарија, постојано се движат романски камиони натоварени со борбени возила. Во спротивна насока, бродови ја земат опремата на НАТО од пристаништето.

Последен пат голема воена опрема пристигнала во Грција на почетокот на март. Според грчки 902.gr, американскиот транспортен брод Либерти Прајд доставил воена опрема до пристаништето Александрополис, северна Грција. Тогаш Грците рекоа дека оваа опрема била наменета за вежбата „Atlantic Resolve 23“ и „Defender Europe“. Оваа вежба е организирана од НАТО и во неа учествуваат земји членки на алијансата.

Либерти Прајд е еден од главните транспортни бродови на НАТО. Долг е 200 метри и е способен да носи огромно количество воена тешка оклопна опрема. Бродот е американски, но е доделен во структурата на НАТО да служи за потребите на алијансата во Југоисточна Европа.

Александрополис стана клучен центар за воена опрема во последните месеци.

Во Александрополис се очекуваат огромни транспортни бродови за истовар на воена опрема која ќе биде транспортирана во Северна Европа, земјите на НАТО, Балтикот, а особено во земјите кои граничат со Русија. „Пристаништето ќе биде исполнето со борбени хеликоптери, тенкови, топови, проектили, повеќенаменски ракетни фрлачи, сè што може да понуди најнапредната воена индустрија“, се вели во грчкиот извештај.

Подготви: Ј. Ѓ.

Извор: frontline.mk

Latest Posts

Не пропуштај