Последни написи

Крушево е „Град на културата“ за 2023 година

Општина Крушево ќе биде организатор на манифестацијата „Град на културата“ во 2023 година, одлучила комисијата по распишаниот конкурс на Министерството за култура.

На конкурсот биле пријавени и општините Струга и Маврово-Ростуше.

„По извршената евалуација на пријавите, а во согласност со приоритетите, критериумите и мерилата наведени во конкурсот, стручната комисија составена од вработени во Министерството за култура оцени дека Општина Крушево понуди богата програма и издржан програмски концепт, со содржини од различни жанрови, од традиционалното и од современото творештво, со учество на релевантни домашни и странски уметници“, се вели во соопштението на Министерството за култура.

Програмата на општината нудела 62 проекти од сите дејности и учество на многу млади домашни уметници и автори.

Манифестацијата „Град на културата“, иницирана од Министерството за култура, а прифатена и поддржана од општините во државава, почна да се реализира во 2004 година.

(Извор: Мета.мк)

Latest Posts

Не пропуштај