More

  Повеќе од 300 деца вратени од привремено окупираните територии во Украина, потребна е итна акција за враќање на украинските деца илегално однесени во Русија

  Вкупно 307 деца се вратени од териториите кои се привремено окупирани од Русија на територијата контролирана од Украина, објави на Телеграм украинскиот омбудсман Дмитро Лубинец , пренесува Укринформ.

  „Канцеларијата на Комесарот за човекови права на крајот на февруари доби барање за враќање на детето кое се наоѓа на територијата привремено окупирана од Русија. За неколку дена со помош и работа на персоналот на Народниот правобранител Канцеларија, Сашко ја запозна баба му. Сега момчето е во Украина“, изјави Лубинец.

   

  Народниот правобранител рече дека според Националното информативно биро, 307 украински деца сега се вратени во Украина.

  „Потребни се итни мерки за повторно обединување на украинските деца илегално однесени во Русија со нивните семејства, додека одбивањето на Русија да ги врати е „сериозно кршење на нивните човекови права“.

  Ова го изјави комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, по нејзината посета на Украина, фокусирана на состојбата со човековите права на украинските деца пренесени во Руската Федерација и на териториите на Украина под руска окупација.

  „Неуспехот на Русија да ги врати украинските деца одвоени од нивните семејства и законски старатели е сериозно кршење на нивните човекови права. Мора итно да се идентификуваат конкретни механизми и решенија и да се искористат за повторно обединување на овие деца со нивните семејства“, рече таа.

  Забележано е дека постојат различни категории на деца илегално однесени во Руската Федерација. Една категорија се деца без родители и деца во установи за згрижување. Според многу соговорници на комесарот во Кијив, руските власти често тврдат дека децата се или сираци или без родителска грижа и рутински ги менуваат аранжманите за старателство или ги ставаат во згрижување. Ова често се случува без властите да вложат доволно напори за воспоставување или контактирање со роднините на децата или постојните законски старатели во Украина. Меѓутоа, комесарот бил информиран од украинските власти дека украинските деца кои се однесени во Русија во моментов имаат законски старатели назначени во Украина.

  Друга категорија се деца без придружба чии родители или старатели биле убиени, повредени, приведени или исчезнати за време на воените дејствија, на пример како резултат на руското гранатирање на Мариупол и околните области. Некои деца наводно биле одвоени од нивните семејства за време на таканаречениот процес на „филтрација“ или за време на префрлањето во Руската Федерација. Понатаму, во областите кои се под привремена контрола на руските сили, некои деца се испратени во рекреативни кампови во различни делови на Русија или на територии на Украина окупирани од Русија, како што е Крим.

  „Многумина не се вратени на нивните родители на крајот од предвидениот период на престој, бидејќи властите на кампот наводно одбиваат да ги предадат освен ако нивните родители не ги земат лично. Се известува дека децата кои се чуваат во такви кампови се подложени на индоктринација во проруски светоглед и историски наратив кој го понижува украинскиот идентитет и дека антиукраинските чувства се секојдневие“, се вели во извештајот.

  Забележано е дека некои украински деца однесени во Русија добиле руско државјанство, додека некои од децата можеби подоцна биле посвоени.

  Комесарот потсети дека промената на личниот статус на децата, вклучително и нивната националност, од страна на окупаторска сила е дополнително забранета со членовите 49 и 50 од Четвртата Женевска конвенција. Комесарот подвлекува дека децата одвоени од нивните родители за време на хуманитарна вонредна состојба не може да се претпоставуваат дека се сирачиња и не се достапни за посвојување, што никогаш не треба да се случи за време или веднаш по итни случаи. Таа истакна дека неуспехот да се вратат украинските деца однесени во Русија кај нивните родители или законски старатели е јасно кршење на човековите права на тие деца.

  „Повторното обединување на украинските деца со нивните семејства и законски старатели во Украина или во трети земји не може да чека. Треба да се преземат мерки за олеснување на обединувањето на семејството што е можно поскоро“, нагласи комесарот.

  Подготви: Д. Мишев

  Извор: civilmedia.mk

  Exit mobile version