Последни написи

Украински, не руски: Музеите ја ажурираат националноста на Казимир Малевич

Музејот „Стеделијк“ во Амстердам сега го опишува апстрактниот сликар како украински, додека МЕТ ги прекласификува другите сликари кои се родени или работеле во земјата, пренесува Артњуз.
Официјални лица во музејот „Стеделијк“ во Амстердам го прекласифицираа уметникот од 20 век, Казимир Малевич како украински. Малевич, водечка фигура во Супрематистичкото уметничко движење, претходно беше опишана како руски уметник во музејот.

„Ние сега комуницираме [во врска со Малевич]: Роден во Украина од родители со полско потекло“, вели портпаролот на музејот „Стеделијк“. Оваа информација е веќе изменета на промотивните материјали и текстовите на веб -страниците и ќе биде вклучена во идните комуникации, додава тој. Малевич е роден во украинската престолнина Кијив во 1879 година кога градот бил дел од Руската империја.

Во меѓувреме, кураторите во Музејот на уметноста Метрополитен во Њу Јорк прекласифицираа уште тројца други уметници како украински; Уметниците – Аивазовски, Аркип Куинџи и Илја Ретин – претходно беа етикетирани како Руси, според извештајот на Артњуз.

Веб-страницата на МЕТ го опишува Куинџи како украински, велејќи дека страницата во неговата работа Црвено зајдисонце (1905-08) е „идентификувана како еден од најпосакуваните субјекти на Куинџи, реката наречена Днипро на украински (руски, Днепер; Белоруски, Днипро), што тече на југ низ трите земји до Црното Море “.

Текстот вклучува и нови информации, велејќи: „Во март 2022 година, уметничкиот музеј Куинџи во Мариупол, Украина, беше уништен во руски воздушен напад“. Аивазовски и Репин се исто така опишани како украински уметници  на веб -страницата.

Куинџи е роден во Мариуполски Ујезд во гувернернатот на Екатиринослав, според поделбата во Руската империја.

Аивазовски е роден во пристаништето Феодозија на Црното Море во Крим; Татјана Гаидук, директор на Националната уметничка галерија Аивазовски во Феодосија, изјави дека Аивазовски бил Ерменски, додека во 2017 година, поранешниот украински претседател Петро Порошенко го потврди сликарот Аивазовски како „дел од украинскиот наследство“.

Националната галерија во Лондон вели дека „Репин бил водечки уметник во руското реалистичко движење кон крајот на 19 век. Роден е во Украина и започна како сликар на икони “.

Историчарот на уметноста Оксана Семеник започна кампања за социјални медиуми за да ги придобие музеите ширум светот за да ги преквалификуваат релевантните „руски“ уметници како Украинци.

За Артњус таа вели: „Целото внимание на публиката помогна. Со Аивазовски, не барав од Мет да го направи украински. Но, тој сигурно не е руски; Тој беше ерменски и живеел во Крим, Украина, целиот негов живот “.

Од МЕТ во коментар за Артњуз изјавија: „MЕТ постојано истражува и испитува предмети во својата колекција со цел да се утврди најсоодветен и точен начин за каталогизирање и нивно претставување. Каталогирањето на овие дела е ажурирано по истражувањето спроведено во соработка со научници од оваа област. “

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај