Последни написи

Како средно училиште во Естонија речиси постигна јаглеродна неутралност

Гимназијата во Пилва, Југоисточна Естонија е водечко јавно средно училиште, првото во земјата со речиси нула јаглерод. Гимназијата е европски проект кој нуди одржливи енергетски решенија кои се движат од изборот на градежни материјали, како дрво, до начинот на кој се води оваа паметна зграда. И покрај енергетската криза што ја погодува Европа денес, начинот на кој работи зградата значи дека нејзината потрошувачка на гас, електрична енергија и вода останува многу ниска, пренесува Euronews.

„Нашето енергетски неутрално училиште значи дека имаме околу 140 соларни панели на покривот, а училниците се на јужната страна за да можеме да го користиме поголемиот дел од сонцето“, објасни Марит Ојмет, учителка и училишен животен менаџер во Гимназијата Пилва.

YouTube player

Зградата на училиштето датира од советско време, но во 2016 година на иницијатива на поранешниот градоначалник на општината Пилва, Кулдар Леис, целосно се реновира.

„Овде, во мал град, тоа е голем чекор. Имаме многу ефикасен систем за вентилација. На крајот на краиштата, ја собираме дождовницата и ја користиме во нашиот систем. И конечно, користиме централно греење. Вкупниот буџет за овој проект беше над 5,7 милиони евра, со придонес од Европската кохезиона политика од 4,9 милиони евра“, изјави Леис за Smart Regions.

Повеќе од 260 ученици и наставници имаат корист од проектот. Училиштето е отворено и за локалната заедница за концерти, состаноци и други настани. Сите светилки се ЛЕД, а природните материјали се избрани за замена на челикот и бетонот, кои генерираат CO2. Биоклиматската архитектура, топлинската изолација и осветлувањето имаат влијание врз мотивацијата на учениците и наставниците.

Овој проект се користи како модел и во Естонија и во странство и неодамна беше признат како еден од најдобрите европски проекти на наградите REGIOSTARS 2022 година.

Извор: greencivil.mk

Latest Posts

Не пропуштај