More

  Во Собранието се потврди владиното мнозинство од најмалку 65 пратеници

  Собранието ги разреши тројцата министри во Владата кои доаѓаа од редовите на Алтернатива. Беким Сали повеќе нема да ја извршува функцијата министер за здравство, од Министерството за информатичко општество и администрација заминува Адмирим Алити, а со функцијата се збогува и Џемаил Чупи, кој беше министер без ресор задолжен за дијаспора.

  Од присутните 105 пратеници во салата, „за“ разрешување на Сали гласаа 65 пратеници, а немаше ниту еден „против“ или „воздржан“. За разрешување на Алити и Чупи, пак, имаше по 64 гласа „за“ и по еден „против“.

  Ваквите бројки покажуваат дека сепак владиното мнозинство е стабилно, особено со приклучувањето на Алијанса за Албанците во Владата. Претходно од власта ги повикаа сите партии и субјекти да се приклучат во т.н. европски фронт и ја оставија отворена вратата доколку Алтернатива се предомисли.

  Премиерот Димитар Ковачевски претходно од собраниската говорница вети нова енергија по реконструкцијата на Владата. Сега дискусијата во Собранието продолжува за новите предлози за министри и заменици-министри.

  За нови министри во Владата се предлагаат: Кренар Лога (Алијанса) – министер за правда, Фатмир Меџити (Алијанса) – министер за здравство,Азир Алиу (Алијанса) – министер за информатичко општество и администрација, Каја Шукова (СДСМ) – министерка за животна средина и просторно планирање, Тирон Јајага (Алијанса) – заменик-министер за одбрана, Вјолца Бериша (Алијанса) – заменик-министерка за земјоделство, Викторија Аврамовска-Мандиќ (СДСМ) – заменик-министерка за правда, Маја Манолева (СДСМ) – заменик-министерка за здравство и Агим Нухиу (ДУИ) – заменик-министер за образование и наука.

  (Извор: 24инфо)

  Exit mobile version