Последни написи

Европската комисија ја зголеми прогнозата за раст на еврозоната за 2023 година

Економијата на еврозоната ќе порасне повеќе од претходно прогнозираните во 2023 година, бидејќи енергетската криза се намалува и еврозоната ја избегна рецесијата оваа зима, соопшти Европската комисија.

Економијата на 20-те земји сега се очекува да се зголеми за 0,9 отсто наместо 0,3 отсто, бидејќи „поволниот развој“ и помогна да ги надмине ефектите од руската инвазија на Украина, соопшти ЕК, цитирана од АФП.

Се очекува и инфлацијата да забави повеќе од претходно прогнозираното.

„Континуираната диверзификација на изворите на снабдување и остриот пад на потрошувачката ги оставија нивоата на складирање на гас над сезонските просеци од изминатите години, а големопродажните цени на гасот значително паднаа под нивото од пред војната“, рече ЕК.

„Понатаму, пазарот на трудот во ЕУ продолжи да има добри резултати, при што стапката на невработеност остана на историски најниско ниво“.

Се прогнозира дека инфлацијата ќе достигне 5,6 проценти оваа година, при што Комисијата вели дека изгледа дека „врвот сега е зад нас“ по рекордното високо ниво во октомври од 10,6 проценти.

Минатата година, Европската централна банка и нејзините пандани ширум светот презедоа серија зголемувања на каматните стапки во обид да ја скротат зголемената инфлација.

Извршната власт на ЕУ предупреди дека економските „противветри, сепак, остануваат силни“.

„Потрошувачите и бизнисите продолжуваат да се соочуваат со високи цени на енергијата, а базичната инфлација (базичната инфлација без енергија и непреработена храна) продолжи да расте во јануари“, беше кажано.

„Како што продолжуваат инфлаторните притисоци, монетарното затегнување ќе продолжи, што ќе влијае на деловната активност и ќе врши притисок врз инвестициите.

Европската комисија ја остави прогнозата за растот на еврозоната за 2024 година непроменета на 1,5 проценти.

Комисијата прогнозира дека инфлацијата следната година ќе биде 2,5 проценти, сè уште над целта на ЕЦБ од два проценти.

Комисијата рече дека иако неизвесноста околу нејзината прогноза „останува висока, ризиците за растот се во голема мера избалансирани“.

„Домашната побарувачка би можела да биде повисока од прогнозираната доколку неодамнешните падови на големопродажните цени на природниот гас се пренесат посилно на потрошувачките цени и потрошувачката се покаже поотпорна“, рече таа.

„Сепак, потенцијалниот пресврт на овој пад не може да се исклучи во контекст на тековните геополитички тензии“.

Шефицата на ЕЦБ Кристин Лагард рече овој месец дека „севкупно, економијата се покажа поотпорна од очекуваното“.

Но, таа сигнализираше дека ЕЦБ „ќе остане на курсот“ со зголемување на каматните стапки во март.

Се зголемуваат знаците дека еврозоната можеби го поминала најтешкиот економски шок, со забавување на инфлацијата од врвот во октомври и зоната на пат за раст кон крајот на 2022 година.

Помалку мрачните податоци влеваа надеж дека напорите на Русија да ги задуши клучните испораки на гас во Европа можеби нема да предизвикаат длабок пад за кој се надевавме.

Кога Москва го намали снабдувањето по нејзината инвазија на Украина, европските влади се вклучија за да ги ослободат потрошувачите и бизнисите од наглото зголемување на цените и побрзаа да ги наполнат нивните магацини.

Цените на бензинот на големо паѓаат, а релативно благото зимско време значи дека резервите не се искористени толку брзо како што се очекуваше.

Извор: novatv.mk

Latest Posts

Не пропуштај