Последни написи

Турција и Сирија: Како е можно што побргу да стигне помош за преживеаните од земјотресот?-под урнатините се бараат и до седум дена

Само неколку часа по првиот земјотрес беа испратени 15 тимови за пребарување од 13 земји.

Кога станува збор за итна помош при катастрофи, хуманитарните организации играат клучна улога што спасува животи. Но, како тие се мобилизираат на терен и како даваат витална помош за да стигне што е можно побгу и поефективно? И како тие одредуваат каде е најитно потребна помош?

За Ема Форстер, која работи за Норвешкиот совет за бегалци (НРЦ) и е во Дамаск од септември, првичното предупредување доаѓа од безбедносниот тим на НРЦ. Нејзиниот прв приоритет – број на луѓе. „Се контактираат членовите на персоналот за да се дознае дали сите се безбедни. Исто така, се врши проверка за да се види дали залихите на организацијата се безбедни и дали се евидентирани“, изјави таа за Еуроњус.

Потоа, се оценува ситуацијата на терен и се носат важни одлуки за тоа каде е потребна помош веднаш и како да се дистрибуира. „Целиот процес трае неколку часа“, објаснува Форстер.

Следни за Форстер и нејзиниот тим се различните канцеларии (Форстер ги нарекува Центри) кои се во блиска комуникација, веќе испраќајќи го персоналот на теренот „за да се воочат најитните потреби“.

Турција и Сирија – исти потреби, различен одговор

Во случајот со земјотресот во Турција и северна Сирија, приоритет беше испраќање на тимови за пребарување. „Главен приоритет е да се ​​добие храна, вода и некаков вид засолниште за луѓето“.

Набргу по природна катастрофа како оваа, разни организации на терен ќе почнат да разменуваат информации преку различни канали. Но, на крајот Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања (OCHA) е одговорна за координацијата.

Вклучувањето на Обединетите нации на хуманитарна основа во Сирија е различно од другите земји по тоа што е веќе таму , наместо да го бара владата, објаснува Јенс Лаерке, заменик портпарол на OCHA.

Додека Турција веќе има силен и способен орган за одговор при природни катастрофи, кој обично се испраќа да помогне во природни катастрофи ширум светот, ситуацијата преку границата е многу потешка. Тој вели дека во областа веќе постои силна хуманитарна мрежа  бидејќи е земја земја со тековен вооружен конфликт.

НРЦ и другите хуманитарни организации повикуваат на поголема хуманитарна помош и повеќе средства за поддршка на луѓето на кои им е потребна сега и во наредните недели. Форстер рече дека е важно помошта да се биде  флексибилна, што значи да се распределат средства без да се ограничат на одреден сектор, за да можат организациите за помош соодветно да одговорат на потребите.

Колку брзо ЕУ помага во случај на природна катастрофа?

Турција не само што побара помош од OCHA, туку побара и помош од ЕУ во рамките на механизмот за цивилна заштита на ЕУ. Само неколку часа по првиот земјотрес беа испратени 15 тимови за пребарување од 13 земји. Комисијата на ЕУ е во контакт со турската влада и ги пренесува потребите и барањата на земјите-членки. и ќе и соопшти на Турција каква помош има на располагање.

Координацијата за тимовите за пребарување и спасување испратени во Турција е еден од главните предизвици во моментов, објаснува заменик портпаролот на OCHA, Лаерке. Неговата канцеларија работи во тесна консултација со канцеларијата за надворешни работи на Турција: „Треба да се увериме дека вистинските луѓе се на вистинското место“.

Помошта што не е потребна веднаш ќе биде предвидена за слетување или ќе треба да се складира и всушност може да го забави трчањето против часовникот што чука.

Како што објаснува Лаерке, на потрагата и спасувањето им требаат седум дена за да најдат преживеани под урнатините.

„Сирија не го активира механизмот за цивилна заштита на ЕУ“, изјави за Еуроњус Балаш Ујвари, портпарол на Европската комисија за хуманитарна помош и управување со кризи.

Затоа, досега не е испратена итна помош во Сирија. Преку партнерските организации, Комисијата се информира за состојбата на терен. Сепак, се испитува можноста за обезбедување дополнителни хуманитарни средства за Сирија.

Кој плаќа за прва помош?

Во овој прв процес , Комисијата на ЕУ покрива 75 отсто од оперативните трошоци направени од овие операции. На тој начин се  овозможи распоредување на особено добро опремени тимови за опоравување во Турција.

За да обезбеди дополнителна помош за турската влада и подобро да ги разбере последиците од земјотресот, ЕУ обезбедува слики од системот Коперник.

„Сето ова ќе чини пари“, вели Лаерке, предвидувајќи дека меѓународната заедница наскоро ќе мора да обезбеди средства за Сирија и Турција за да овозможи помош на организации како Форстерс НРЦ.

Извор:novatv.mk

Latest Posts

Не пропуштај