Последни написи

Сали: Комуницираме со фабриката за лекот „трикафта“, очекуваме подобра понуда

Министерствата за здравство и за финансии, заедно со Фондот за здравствено осигирување, се во комуникација со фабриката за обезбедување на лекот „трикафта“. Нема пристап кон договор, засега е само почната комуникација, подвлече денеска министерот за здравство Беким Сали, кој присуствуваше на промовирањето на нова медицинска опрема во Клиничката болница во Тетово, вредна 3,2 милиони евра.

Со оглед на економскиот развој на нашата држава, се очекува подобра понуда од фабриката.

За да биде овозможено сето ова, тој информираше дека во Законот за лекови, Законот за јавни набавки, како и во Законот за здравствено осигурување, ќе бидат сменети членови со што ќе се дозволи да се преговара со фабрики, односно со производители на одредени лекови.

– Во нормални текови, обезбедувањето на терапија е должност на клиниките. Оваа терапија за оваа група на пациенти за оваа дијагноза, не била предвидена во преговорите помеѓу Педијатрија и Фондот за здравствено осигурување. Во недостиг на тој буџет, се вклучуваме јас, како министер за здравство и министерот за финансии, секако во соработка со Фондот за здравствено осигурување, затоа што сепак и по обезбедување на финансиски средства, текот на набавката би била преку Клиниката за педијатрија. Тоа значи дека Фондот за здравствено осигурување ќе треба да обезбеди средства за Клиниката за педијатрија, појасни Сали.

Првичното барање за обезбедување на оваа терапија од страна на Асоцијацијата за цистична фиброза, Сали посочи дека било за осум пациенти, коишто се во критична состојба, но освен оваа група на пациенти со тешка форма на цистична фиброза, има уште околу 22 пациенти со средно тешка состојба.

-За осум пациенти се сигурни, а нашиот стремеж е да биде за 30 пациенти, во прва група. По внесување на овие пациенти во терапија со „трикафта“, секако, ќе ги следиме резултатите и понатаму се надевам и за идната година ќе бидеме подобро спремни за набавката на терапијата за другите пациенти, коишто се потенцијални, имаат таква генска мутација којашто има потреба од третман со „трикафта“, одговори Сали на новинарско прашање.

Тој повтори дека и по состанокот со министерот за финансии, Фатмир Бесими, кажале дека овој бенефит ќе го видат сите коишто имаат потешка форма, односно имаат дијагнози што бараат скапи терапии.

– Давањето законска можност за преговарање директно со фабриката, на нас како здравствени авторитети, ни овозможува обезбедување на пониска цена за терапијата, којашто секако поради условите за преговарање би било, да не бидат јавни тие цени, затоа што фабриките развиваат нивни регионални политики и некогаш, нели, си дозволуваат давање на посебни понуди за посебни држави. Знаејќи го нивото на економски развој во нашата држава, тие сигурно би дале подобра понуда. Ние веќе пристапивме кон комуникација со фабриката, значи сѐ уште нема да пристапиме во договор со фабриката, меѓутоа комуникација веќе да, нагласи министерот.

Тој беше прашан кои закони ќе се менуваат.

– Закон за лекови, Закон за јавни набавки, Закон за здравствено осигурување, ќе бидат сменети членови коишто ќе ни дозволат да преговараме со фабриките, односно со производители на одредени лекови. Да напоменам дека во оваа работна група ќе биде внесен и еден член којшто е од Асоцијацијата за цистична фиброза, само поради транспарентност за тоа што ќе го работиме заедно со нив во известување, во постојано информирање, ќе бидат и тие во тек, што се случува, додаде Сали.

Во делот на финансиите, одговарајќи на новинарско прашање, тој посочи дека Фондот и Министерството за финансии може да дадат поточни информации од каде ќе бидат парите.

– Министерството за здравство не е најповикано за да обезбеди средства во врска со оваа терапија. Според правилникот за обезбедување терапија за пациенти со ретки болести, што ни е посебна програма во Министерството за здравство, ние можеме да обезбедиме средства за дијагноза којашто брои до 18 или 20 пациенти. Тоа е еден на сто илјади жители. Поради тоа што цистична фиброза не е ретка болест кај нас, според овие критериуми, таа терапија ќе треба да се обезбеди преку Фондот за здравствено осигурување, односно Клиниката за педијатрија во овој случај, појасни министерот.

Во протестот пред Владата во саботата, организиран од страна на Асоцијацијата за цистична фиброза, беше апелирано за право на модулаторна терапија за сите пациенти со оваа болест. Се бара државата веднаш да обезбеди средства за воведување на модулаторна терапија по принципот како во сите европски и балкански држави, со соодветен план и стратегија за опфаќање на целата популација која е заболена од оваа ретка болест.

Ден претходно, министрите Сали и Бесими одржаа состанок за обезбедувањето финансиски средства за набавка на лекот.

Бесими истакна дека бидејќи е скап, ќе се најде решение за да се набави овој лек директно од производителот.

(Извор: 24инфо)

Latest Posts

Не пропуштај