More

  Северна Македонија напредува едно место погоре според Индексот за демократија за 2022 година

  Според најновиот извештај на Индексот за демократија за 2022 година,  Македонија бележи подобрени резултати, и оваа година е едно место погоре, на 72 место, со вкупен резултат од 6.10 индексни поени.

  Резултатот на Северна Македонија маргинално се подобрува, од 6,03 во 2021 година на 6,10 во 2022 година, поради подобрувања во оценката за граѓанските слободи, додека опаѓања оценката за  функционирање на владата. Парламентот на Северна Македонија го одобри непопуларниот предлог во јули, кој резултираше со укинување на ветото од страна на Бугарија за почеток на преговорите за пристапување на Северна Македонија во ЕУ. Предлогот беше непопуларен во јавноста, со оглед на тоа загриженоста дека отстапките направени кон Бугарија ќе го поткопаат македонскиот национален идентитет. На во исто време, сепак, земјата конечно ги објави првите официјални збирки на податоци од националната 2021 година.
  Пописот во 2022 година успешно ги надмина општествените и политичките прашања кои предизвикуваа голема поделба поврзана со бројот на етнички Македонци и етнички Албанци во земјата.

  Од изборите во 2016 година до денес, индексот е покачен од 5.23 на 6.10.

  Вкупно 16 земји во источна Европа го подобруваат својот резултат во индексот на демократијата во 2022 година. Најголеми подобрувања бележат Црна Гора и Албанија. Шест земји претрпуваат влошување
  во нивниот резултат, при што Русија се соочува со најголем пад (најголем од која било земја во индексот во 2022).

  Сè уште нема „целосни демократии“ во регионот: од 28 земји, има 16 „искривени демократии“ (кои ги опфаќаат источните земји-членки на ЕУ и поголемиот дел од Западен Балкан), четири „хибридни
  режими“ (Ерменија, Босна и Херцеговина, Грузија и Украина) и осум „авторитарни режими“
  (Азербејџан, Белорусија, Русија и сите од централноазиски комонвелт на независни држави
  – нации членки).

  Просечниот регионален резултат на Источна Европа во Индексот за демократија за 2022 година изнесува 5,39. Ова е мало подобрување од 2021 година кога резултатот беше 5,36. Резултатот останува значително под 5,76 пик забележан во 2006 година, кога индексот беше првпат објавен. Годинешниот индекс на демократија покажува различни трендови како резултат на руската инвазија на Украина во февруари 2022 година, што се случи исто како и земјите излегоа од шокот за граѓанските слободи предизвикани од пандемијата „Ковид-19“., се вели во извештајот.

  Подготви: Д. Мишев

  (Извор: CIVILMEDIA)

  Exit mobile version