Последни написи

Финска донесе нов прогресивен закон за признавање на полот на транс луѓето

Новите закони значат дека трансродовите лица на возраст од 18 години и постари можат законски да го променат својот пол со потпишување изјава, и повеќе не мора прво да поминуваат низ тежок процес на медицинско и психијатриско одобрување.

Финска усвои нов, прогресивен закон за права кој значително им олеснува на транс луѓето да го променат нивниот правен пол.

Премиерката Сана Марин рече дека законот е приоритет за нејзината влада и во средата беше усвоен со големо мнозинство во парламентот со 113 гласа за, 69 против. На гласањето не присуствуваа 17 пратеници, но немаше воздржани.

Политичарите од петпартиската коалициска влада на Марин со големо мнозинство гласаа за новиот закон, иако 13 пратеници од Централната партија гласаа против.

На тоа се спротивставија и крајнодесничарската партија на Финците и религиозните демохристијани.

Новите закони значат дека трансродовите лица на возраст од 18 години и постари можат законски да го променат својот пол со потпишување изјава, и повеќе не мора прво да поминуваат низ тежок процес на медицинско и психијатриско одобрување.

Амандманите, исто така, ја укинуваат одредбата со која се бара од трансродовите лица да обезбедат лекарско уверение со кое ќе докаже дека се неплодни или стерилизирани пред владата да го признае нивниот родов идентитет.

Овој дел од постојниот закон имаше за цел да ги спречи трансродовите поединци да имаат деца и беше нашироко осуден од групите за човекови права долги години.

„Очекувавме предлог-законот да помине, но во последните неколку недели имаше неверојатно силна кампања против законот, особено против родовиот тип на реторика“, рече Керту Тарјамо, генерален секретар на Сета, најстарата  и најпочитувана организација за правата на ЛГБТ+ во Финска. .

Некои од аргументите што противниците на новата легислатива ги користеа за да се обидат да го спречат се познати „клинови проблеми“ кои беа распоредени во други земји, како што е Шкотска.

„Тие рекоа дека ова ќе ги отвори портите за мажите со цис род да ги вознемируваат жените во соблекувалните, тие имаа аргументи за затворите и се обидоа да ја искористат Велика Британија како пример“, изјави Тарјамо за Еуроњус.

Еден од потенцијално најконтроверзните аспекти на законодавството беше дали да се прошират новите одредби за правата на транс на 16 и 17-годишници, кои во финскиот закон се сметаат за малолетни.

„Во последен момент ова беше нешто што не беше во нацрт-законот, и ова е нешто од што сме разочарани, но знаеме дека имаше силна поддршка за повеќе транс реформи“, објасни Тарјамо.

Новиот фински закон за транс-правата нема никакво влијание врз постојното законодавство во нордиската нација, кое се занимава со медицински потврден третман за транс лица – нешто што активистите за транс права велат дека било нашироко погрешно разбрано дури и од политичарите кои гласале за предлозите.

„Противниците се обидоа да го искористат ова, се обидоа да ги измешаат новите закони за правниот пол, со концептот на третман за промена на полот“, рече Керту Тарјамо. „Но, постојат медицински упатства кои го регулираат тоа, а не ова законодавство.

Шпанија минатиот месец ја одобри легислативата со која се дозволуваат родови промени со самодекларирање, додека британската влада стави вето на сличен закон што пратениците во Шкотска го усвоија во декември.

Извор Еуроњус

Подготви А.В

Извор: novatv.mk

Latest Posts

Не пропуштај