Последни написи

Смртоносна и за една употреба: Бруталните тактики на Вагнер во Украина откриени во разузнавачки извештај

Платениците на групата Вагнер станаа пешадија за еднократна употреба на руската офанзива во источна Украина, но документот на украинската воена разузнавачка служба доставен од Си-Ен-Ен покажува колку ефикасни биле тие околу градот Бахмут – и колку е тешко да се борат против нив.

Вагнер е приватен воен проект со кој раководи олигархот Евгениј Пригожин, кој е многу видлив на првите борбени линии во последниве недели и секогаш брзо бара заслуга за рускиот напредок. Борците на Вагнер беа силно вклучени во преземањето на Соледар, неколку милји североисточно од Бахмут, и областите околу градот.

Украинскиот извештај – од декември 2022 година – заклучува дека Вагнер претставува единствено закана од непосредна близина, дури и додека претрпува извонредни жртви. „Смртта на илјадници војници на Вагнер не е важна за руското општество“, се тврди во извештајот.

„Напаѓачките групи не се повлекуваат без команда… Неовластено повлекување на тим или без да биде некој ранет е казниво со егзекуција на лице место“.

Телефонските пресретнувања добиени од украински разузнавачки извор и споделени со Си-Ен-Ен, исто така, укажуваат на безмилосен однос на бојното поле. Во едната се слуша како војник зборува за друг кој се обидел да им се предаде на Украинците.

„Вагнерците го фатија и му ги отсекоа мадињата“, вели војникот.

Си-Ен-Ен не може да ја потврди автентичноста на повикот, за кој се тврди дека се случил во ноември.

Ранетите вагнерови борци често се оставаат на бојното поле со часови, според украинската проценка. „Нападната пешадија не смее сама да ги носи ранетите надвор од бојното поле, бидејќи нивната главна задача е да го продолжат нападот додека не се постигне целта. Ако нападот не успее, повлекувањето е дозволено само ноќе“.

И покрај бруталната рамнодушност кон жртвите – покажана од самиот Пригожин – украинската анализа вели дека тактиката на Вагнер „се единствените кои се ефективни за слабо обучените мобилизирани трупи кои го сочинуваат мнозинството руски копнени сили“.

Тоа сугерира дека руската армија можеби дури и ја прилагодува својата тактика за да стане повеќе како Вагнер, велејќи: „Наместо класичните баталјонски тактички групи на руските вооружени сили, предложени се јуришни единици“.

Тоа би било значајна промена на традиционалното потпирање на Русите на поголеми, механизирани единици.

На теренот, според телефонските пресретнувања на украинските разузнавачки служби, некои мобилизирани трупи размислуваат да се префрлат кај Вагнер. Во пресретнат разговор, еден војник го споредува Вагнер со неговата единица и вели: „Тоа се небо и земја. Значи, ако одам да служам некаде, подобро е да служам таму.

Начинот на војување на Вагнер

Украинскиот извештај вели дека Вагнер ги распоредува своите сили во мобилни групи од околу десетина или помалку, користејќи ракетни гранати (РПГ) и искористувајќи разузнавање со беспилотни летала во реално време, што во извештајот се опишува како „клучен елемент“.

Друга алатка што ја имаат војниците на Вагнер е употребата на комуникациска опрема направена од Motorola, според документот.

„Моторола“ изјави за Си-Ен-Ен дека ја прекина целата продажба на Русија и ги затвори своите операции таму.

Осудените – од кои десетици илјади беа регрутирани од Вагнер – често го формираат првиот бран во нападот и ги земаат најтешките жртви – дури 80% според украинските власти.

За Украинците, нивното сопствено разузнавање со беспилотни летала е од клучно значење за да се спречат нивните ровови да бидат гранатирани. Документот укажува за инцидент во декември кога беспилотно летало забележало напредок на група од Вагнер, дозволувајќи и на украинската одбрана да ја елиминира пред нејзините трупи да можат да испукаат РПГ.

Ако силите на Вагнер успеат да заземат позиција, артилериската поддршка им овозможува да копаат ровови и да ги консолидираат своите редови, но тие ровови се многу ранливи на напад на отворено. И повторно – според украиннските пресретнати разговори – често недостасува координација меѓу Вагнер и руската војска. Во еден пресретнат повик војник му рекол на својот татко дека неговата единица по грешка заробила возило на Вагнер.

Новиот Распутин?

На олигархот Евгениј Пригожин не му недостасуваат амбиции и скромност. Тој изјави дека Вагнер е веројатно „најискусната војска во светот денес“.

Тој тврди дека нивните сили веќе имаат повеќе ракетни системи за лансирање, сопствена воздушна одбрана и артилерија.

Пригожин направи и суптилна споредба меѓу Вагнер и ригидноста на руската војска по хиерархија, велејќи дека „се слуша секој што е на теренот. Командантите се консултираат со борците, а раководството на PMC (приватна воена компанија) се консултира со командантите“.

„Тоа е причината зошто PMC на Вагнер тргна напред и ќе продолжи да се движи напред“.

Пред два месеци, Андреј Колесников, виш соработник во Карнеги фондацијата за меѓународен мир, го спореди растечкото влијание на Пригожин со она на Григори Распутин на дворот на царот Николај Втори. „На Путин му е потребна воена ефективност по секоја цена“, изјави тој за телевизијата Current Time.

„Во Пригожин има негативна ѓаволска харизма и во извесна смисла оваа харизма може да се натпреварува со онаа на Путин. На Путин сега му треба во овој капацитет, во оваа форма“.

Изгледа дека Пригожин бил заинтригиран од споредбата со Распутин, мистична личност која го лекувала синот на царот од хемофилија, нарушување на крварењето. Но, во коментарите викендов објавени од неговата компанија Конкорд, тој имаше свој типичен коментар на тоа.

„За жал, не го спречувам протокот на крв. Ги крвавам непријателите на нашата татковина. И тоа не со баења, туку со директен контакт со нив“.

Подготви: Ј. Ѓ.

Извор: frontline.mk

 

Latest Posts

Не пропуштај