More

  Што носи шведското претседателство со ЕУ за земјоделството – Производството на храна и климатската неутралност на врвот на листата на приоритети

  Од 1 јануари 2023 година, Шведска го презеде претседавањето со Европската Унија од Чешка, а нејзините приоритети, како што рекоа нејзините претставници, се послободна, побезбедна и позелена Европа.

  Кога станува збор за земјоделството, во програмата на шведското претседателство се наведува дека работата на Европската Унија под јурисдикција на Советот за земјоделство и рибарство во 2023 година ќе биде засегната и од војната во Украина. Прашањата за производството на храна и безбедноста на храната ќе останат на врвот на агендата.

  Покрај тоа, шведското претседателство активно ќе ја промовира работата на ЕУ за постигнување климатска неутралност до 2050 година, заедно со зголемување на конкурентноста, пазарот на труд, производството на храна и здравјето и благосостојбата. Во овој дух, имплементацијата на Европскиот зелен план ќе биде високо на агендата во првата половина на 2023 година.

  Претседателството ќе ја следи ситуацијата на пазарот, особено во однос на војната во Украина и движењето на цените на земјоделските инпути, и ќе ја задржи подготвеноста за решавање на секоја криза или други нарушувања на пазарот. Војната во Украина влијаеше на земјоделските трошоци како што се дизелот, минералните ѓубрива, електричната енергија и добиточната храна.

  Покрај тоа, недостатокот на ѓубриво е проблем за идните сезони на сеидба. Во оваа насока, важна е комуникацијата на Комисијата за безбеден пристап до вештачките ѓубрива и нивните реални цени. Претседателството има намера да преземе понатамошни чекори во однос на сите предлози и иницијативи наменети за зајакнување на европското производство на храна. Понатаму, претседателството ќе се занимава со земјоделските прашања поврзани со трговијата и ќе даде приоритет на работата за улогата и потенцијалот на биоекономијата, се наведува во програмата на Шведска.

  Претседателството ќе ги продолжи преговорите за ревизија на географското потекло. Дополнително, ќе ги продолжи преговорите во Комисијата за предлогот за мрежа на податоци за одржливост на земјоделските стопанства. Приоритет ќе им се даде на преговорите за ревизија на Регулативата за информирање на потрошувачите за храната и нејзините одредби за означување на храната. Овие предлози се важен дел од стратегијата „Од поле до маса“ и играат важна улога во помагањето потрошувачите и производителите да донесат информирани и одржливи одлуки за храната. Понатаму, претседателството планира да ги продолжи преговорите за Регулативата за одржлива употреба на производи за заштита на растенијата. Претседателството ќе иницира дискусии за предлогот за ревизија на законската регулатива за семиња и растителен и шумски репродуктивен материјал и за претстојниот предлог на Комисијата за ревизија на законодавството за растенија произведени со одредени нови геномски техники.

  Претседателството може да иницира дискусии за законскиот предлог за мониторинг на шумите и стратешките планови. На глобалните форуми како што е Форумот на Обединетите нации за шуми, ќе се поттикне промоција на одржливо шумарство и синџири на вредности.

  Извор: agrotim.mk

  Exit mobile version