Последни написи

Рускиот буџет оди кон катастрофа: колапс на цените на уралската нафта

Руската влада со полна брзина оди кон катастрофата на федералниот буџет, кој забрзано ги губи приходите од нафтата, кои ѝ обезбедуваат секоја трета рубља даноци.

Според резултатите од декември, првиот месец од ембаргото на ЕУ и ценовниот плафон наметнат од земјите од Г7, просечната цена на руската нафта класа Урал падна на 50,5 долари за барел, објави Министерството за финансии во оперативната статистика.

Во текот на месецот, главната извозна стапка на руските производители на нафта поевтини за 16 долари или 24%, а во однос на октомври за 20 долари или речиси 30%. Како резултат на тоа, цената на нафтата Урал се врати на нивоата од декември 2020 година, а попустот што неговите купувачи треба добиваат се зголеми на речиси 40% во однос на брендот Брент.

„Министерството за финансии потврди дека не е лошо само со цените на Урал, туку сѐ е многу лошо“, вели Евгениј Суворов, економист во Центрокредит банка. Цената на руската нафта во рубли, показател од кој зависи полнењето на буџетот, падна на 3,3 илјади рубли за барел, а реално, земајќи ја предвид акумулираната инфлација, падна на рекордно ниско ниво забележано во јануари 2016 година.

Сегашните цени на Урал се 20 долари пониски од буџетските, и речиси половина од она што е потребно за приходите од трезорот да ги покријат сите трошоци – повеќе од 100 долари за барел, според Алфа-банка. По такви цени, нафтените компании едвај врзуваат крај со крај, а некои испораки за индиските рафинерии се продаваа со загуба во декември, изјавија пазарни извори за Ројтерс.

Исто така, не е можно да се компензира падот на цената со волумени. Во декември извозот на нафта од Русија преку море се намали за околу 20 отсто.

Во првата недела од санкциите, извозот речиси се преполови на 1,6 милиони барели дневно, а до крајот на месецот закрепна на 2,6 милиони барели дневно, но никогаш не се врати на нивоата пред санкциите, пресмета Блумберг.

„Вистинска катастрофа за буџетот и економијата може да биде 40 долари за барел“, рече Суворов. Во овој случај, владата ќе мора да ги стегне трошоците. Годинава, според планот, една третина од расходите ќе одат за финансирање на армијата и агенциите за спроведување на законот.

„Ако стане јасно дека 45-50 долари се нова реалност, Министерството за финансии ќе мора да се префрли на режим на штедење оваа година, а од 2024 година да започне со реструктуирање на буџетската политика“, предупредува експертот.

Извор: nezavisen.mk

Latest Posts

Не пропуштај