Последни написи

Путин побара од генералите да научат да се борат како НАТО

Министерството за одбрана и Генералштабот треба да го проучат искуството и тактиката на земјите од НАТО и да ги вклучат во програмата за обука на руските војници, изјави во средата рускиот претседател Владимир Путин, цитиран од Интерфакс.

Според Путин, „средствата на НАТО“ активно ги користи украинската армија и затоа „се добро познати“.

„Вие го имате сето ова и сето тоа треба внимателно да се анализира, да се искористи во развојот на нашите вооружени сили за зголемување на борбените способности на трупите“, рече претседателот Путин.

Армијата фрлена во војната со Украина, која, според западните податоци, која има речиси 100.000 убиени и ранети, според Путин, добила „огромно борбено искуство“.

„Задачата на Министерството за одбрана, Генералштабот е внимателно да го анализира, систематизира искуството што е можно побрзо, да го вклучи во програмите и плановите за обука на персоналот, обука на војниците воопшто и снабдување на војниците со потребната опрема“, рече тој

Вооружените сили во моментов немаат ограничувања за финансирање, нагласи тој, додавајќи дека Сергеј Шојгу (министер за одбрана), Валери Герасимов (шеф на Генералштабот) и „сите команданти“ на вооружените сили треба да обрнат внимание на ова.

„Земјата, владата даваат сѐ што бара армијата. Се надевам дека одговорот ќе биде правилно формулиран и ќе се постигнат соодветните резултати“, рече Путин (цитати од Интерфакс).

Во 2022 година воениот буџет на Русија беше зголемен за една третина – до 4,7 билиони рубљи (66 милијарди долари) од првично планираните 3,5 билиони.

За две години, буџетот ќе потроши на „воената машина“, со тоа, речиси 10 билиони рубли (околу 100 милијарди долари), што е 7 пати повеќе од годишната потрошувачка на федералната државна каса за здравствена заштита, 20 пати повеќе од годишното финансирање на системот за домување и комунални услуги и речиси 1.500 илјади пати поголем од износот наменет за развој на домашното производство на лекови.

(Извор: Независен)

Latest Posts

Не пропуштај