Последни написи

Комитетот на Претставничкиот дом го одобри објавувањето на даночните пријави на Трамп

Комитетот за начини и средства на Претставничкиот дом вчера гласаше за јавно објавување на шестгодишните даночни пријави на Доналд Трамп, кулминација на долгогодишната битка во која поранешниот претседател ѝ пркоси на модерната традиција со тоа што ги чуваше неговите финансии доверливи за време на неговата кампања и додека беше на функција.

Може да поминат неколку денови пред даночните документи на Доналд Трамп да бидат достапни за јавноста.

Демократите рекоа дека им биле потребни тие записи за да ја проценат И.Р.С. програмата која врши ревизија на претседателите. Републиканците инсистираат на тоа дека образложението било изговор за политички мотивирана рибарска експедиција.

Дури и пред сослушувањето, републиканците во комитетот јасно го кажаа својот став, одржувајќи прес-конференција со знак на кој пишуваше „Опасно ново политичко оружје“.

Претседателот на комитетот, пратеникот Ричард Нил, демократ од Масачусетс, рече дека одлуката да се објават информациите „не се однесува на тоа таа да биде казнена. Овде не станува збор за злонамерност“.

Тој, исто така, ги пофали членовите на панелот бидејќи немаше протекување чувствителни информации.

Многу детаљи за финансиските информации на Трамп се веќе познати. „Тајмс“ во 2020 година ги објави наодите од истрагата за неговите податоци за даночните пријави кои покриваат повеќе од две децении. Тој не платил федерални даноци на доход во 11 од испитаните 18 години.

Подготви: Д. Мишев

 

(Извор: CIVILMEDIA)

Latest Posts

Не пропуштај