Последни написи

Николовски: Досега се откупени 17.5 милиони килограми тутун и исплатени се 3,6 милијарди денари

Откупот на тутун од реколтата 2022 година тече интензивно во сите 200 откупни пунктови, информираше министерот Љупчо Николовски.

„Годинава тутунопроизводителите ги рушат рекордите и испишуваат историја на досега највисока просечна откупна цена од 285,9 денари за килограм, што претставува зголемување за повеќе од 40% во однос на минатогодишната.“, рече Николовски.

Како што изјави, просечната цена на тутунот е од 40 до 50 проценти поголема од претходните години, или во споредба со 2014, 2015 година кога изнесуваше 117 денари.

„Откупот на тутун од реколтата 2022 година тече интензивно во сите 200 откупни пунктови, кои се навремено отворени на целата територија. Најголем дел од откупот е завршен, откупени се 17.5 милиони килограми и исплатени се 3,6 милијарди денари. Годинава имаме висококвалитетен тутун, поради што имаме најголем откуп токму на тутун од прва класа, нешто што никогаш досега не се случило.“, вели министерот Николовски.

 

(Извор: AGROTIM)

Latest Posts

Не пропуштај