Последни написи

Европскиот парламент го призна Холодомор како геноцид врз украинскиот народ

Европскиот парламент со мнозинство гласови ја усвои резолуцијата за 90-годишнината од Холодомор во Украина, со која страшните настани од 1930-тите се признаваат како геноцид врз украинскиот народ.
Како што јави дописникот на Укринформ, документот со кој се осудува вештачкиот глад, Холодомор, во Украина беше усвоен со 507 гласа „за“, 12 „против“ и 17 воздржани.

„Со оглед на тоа што Големиот глад, или Холодомор, беше намерна, планирана и конзистентна акција спроведена од деспотскиот болшевички режим кој владееше со Советскиот Сојуз за да го скрши отпорот на украинското население и да го потчини под угнетувачка држава… [Европскиот парламент] го признава Холодоморот (вештачки глад од 1932-1933 година во Украина) како геноцид врз украинскиот народ, со цел да се уништат општествените основи на украинската нација, нејзините традиции, култура и национален идентитет“, се вели во резолуцијата.

Во резолуцијата се изразува солидарност со народот на Украина и се одбележува комеморацијата на милиони луѓе кои загинаа како резултат на намерните акции на сталинистичкиот режим за организирање на вештачки глад.

Европскиот парламент ги повикува сите земји, особено Руската Федерација, како и другите земји кои се појавија по распадот на Советскиот Сојуз, да ги отворат своите архиви за настаните од 1932-1933 година со цел да се открие целосната вистина за оваа трагедија. Европратениците, исто така, ги повикуваат земјите-членки на ЕУ и третите земји да ја промовираат јавната свест и да се сеќаваат на лекциите научени од овој геноцид со цел да се избегне каква било слична катастрофа во иднина и повикуваат на историска и правна проценка на Холодомор.

Поврзувајќи се со советско време, резолуцијата го обвинува сегашниот руски режим за кршење на суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина, за ликвидација на Украина како национална држава и за уништување на идентитетот и културата на нејзиниот народ. Исто така, го осудува фактот дека тековната војна создаде глобална прехранбена криза, при што Русија ги уништува и ограбува продавниците за жито во Украина и продолжува да го отежнува обезбедувањето на украинскиот извоз на жито во најсиромашните земји во светот.

Иако го осудува актуелниот руски режим за манипулирање со историската меморија со цел сопствен опстанок, Парламентот ја повикува Руската Федерација, како примарен наследник на Советскиот Сојуз, да се извини за тие злосторства.

Усвоената Резолуција на Европскиот парламент ќе биде доставена до Врховната Рада, претседателот и Владата на Украина, високиот претставник на ЕУ, Советот на ЕУ, Европската комисија, владите и парламентите на земјите-членки на ЕУ. , Претседателот, Владата и Парламентот на Руската Федерација, Генералниот секретар на ОН, генералниот секретар на ОБСЕ и генералниот секретар на Советот на Европа.

Подготви: Д. Мишев

 

(Извор: CIVILMEDIA)

Latest Posts

Не пропуштај