Последни написи

„Странците фасцинирани“ – како руската пропаганда манипулира со коментарите во странските медиуми

Лажните извештаи за позитивниот имиџ на Путин во странство следат една иста шема.
Една од руските државни новински агенции објави уште една „ода“ на Путин, кој наводно ги фасцинирал читателите на францускиот весник „Фигаро“ со видео од неговото возење преку мостот Керч поправен „во рок од неколку недели“, пренесува Укринформ.

Всушност, ова е манипулација, бидејќи коментарите објавени под видеото беа сосема различни. На веста досега се оставени вкупно 124 коментари, но руската новинска агенција спомена само пет од нив.

Згора на тоа, коментарите на кои се повикува руската публикација или имаат поинакво значење во изворниот текст или воопшто недостасуваат под видеото.

На пример, во коментарот оставен од анонимен корисник, во кој се споменува Зеленски, ништо не се кажува за тоа дека Русија успеала брзо да го обнови мостот Керч.

Изјавата за поправка на мостот Керч „за неколку недели“ е сама по себе манипулативна. Мостот беше кренат во воздух на 8 октомври 2022 година, а поправките завршија на 4 декември 2022 година. Така тие траеја речиси два месеци.

Руската новинска агенција се осврна и на коментарите за наводно бесните лица на Зеленски и Бајден, како и на фактот дека ова видео е уште еден доказ за поразот на Украина на чело со Западот, но такви коментари воопшто недостигаат под видеото.

Без да дава примери, руската „вест“ тврди дека, според многу читатели, економската војна против Русија само му штети на Западот. Сепак, со оглед на коментарите, оваа изјава е чиста лага. Наместо тоа, огромното мнозинство корисници го осудија Путин.

Конкретно, корисникот со прекар TOKUGWA leyasu се потсмеваше на фактот дека „диктаторот Путин“ возел германски Мерцедес наместо руска Лада, и го нарече колапс на руската автомобилска индустрија. Фактот дека Путин користел германски мерцедес за возење преку мостот Керч го забележале и други корисници како MC Struggle, Лукас Фонтана и други.

Корисникот со прекар Пирон спомнал дека наскоро ќе дојде време Украинците да го погодат мостот со некој од новите дронови.

Во меѓувреме, корисникот со прекар Брадито обрна внимание на недовербата на Путин во возачкото седиште и забележа нула ниво на руска пропаганда.

Корисникот Sans-dents, како и многу други, генерално претпоставуваа дека тоа е двојникот на Путин во видеото.

Всушност, повеќето корисници обрнаа внимание на слабоста на Путин, наместо на обновениот мост.

Ова не е изолиран случај, кога наводно позитивните коментари се користат од пропагандистите за да се создаде „вест“ во која се величи Путин. Тие следат една иста шема, избирајќи само неколку коментари од многуте објавени под статија или видео во ресурсите на странските мас-медиуми, кои ги исполнуваат руските наративи, па дури и измислуваат непостоечки коментар.

Како што покажува пребарувањето на Google на веб-страницата на руската новинска агенција, клучниот збор „фасциниран“ што Русите го ставија во насловот за француските читатели, многупати е користен како шаблон.

На пример, во веста за Британците „фасцинирани“ од Путин, руската пропаганда избра само неколку коментари од 1.200 објавени од читателите на Тајмс. Во меѓувреме, повеќето коментари, слични на оние на читателите на Le Figaro, беа против Путин.

Подготви: Д. Мишев

Извор: civilmedia.mk

Latest Posts

Не пропуштај