More

  Руската пропаганда со дезинформации се обидува да ја скрие осудата од светските лидери за Холодомор во Украина

  Ова положување цвеќе не би можело да се случи како такво бидејќи во Кијив нема споменик на Степан Бандера. Бистата, која е прикажана на лажната фотографија, се наоѓа во селото Коживка, Тернопилската област.

  Фотографијата на Матеуш Моравјецки е преземена од вистинска слика објавена на официјалната Фејсбук страница на Амбасадата на Република Полска во Кијив. Едноставно беше исечено, пресликано и надредено во Ptohoshop на фотографија од споменикот Бандера пронајдена на Википедија.

  Во објавата, пропагандистите ги споменуваат настаните што се случија во Волин во 1940-тите, обидувајќи се да ги спротивстават Украинците против Полјаците бидејќи трагедијата во Волин е заедничка болка на двата народа. Руската пропаганда го поместува акцентот од вистинските цели на посетата.

  Во исто време, лажна фотографија може да се користи за да се создаде јавнo негодување во Полска – така што под притисок на јавна осуда, полската влада да ја намали поддршката за Украина.

  Всушност, полскиот премиер го посети споменикот на жртвите на Холодомор од 1932-1933 година, каде положи симболичен букет пред Споменикот на жртвите на големиот глад. Ова го наведува полската амбасада во Украина на Фејсбук.

  Од 2022 година, вкупно 22 земји во светот го признаа Холодомор како геноцид врз украинскиот народ, вклучително и Република Полска.

  извор: ЦИВИЛ Медиа

  Exit mobile version