ПССЕ: Турција да не го усвојува законот за т.н. „дезинформации“

0
255
Законот за „дезинформации“ ќе предизвика „непоправлива штета на практикувањето на слободата на изразување пред изборите“

Парламентарното собрание смета дека планираното законодавство во Турција за криминализирање на ширењето на „лажни или погрешни информации“ попознат како закон за „дезинформации“, ќе предизвика „непоправлива штета на практикувањето на слободата на изразување пред изборите“ и ги повика турските власти да не го усвојат.

Со усвојување на резолуцијата за почитување на обврските и обврските од страна на Турција, заснована на извештајот на Џон Хауел (Обединето Кралство, ЕК/ДА) и Борис Чилевичс (Латвија, СП), Собранието го повтори својот повик за ослободување на Осман Кавала, и ги повика турските власти да ја спроведат одлуката на Судот во Стразбур за овој случај.

Тој ги повика претседателот на Собранието и претседавачот на Комитетот на министри „целосно да ги искористат средствата со кои располагаат, доколку Турција продолжи да не ги исполнува своите обврски“.

Промената во политичкиот систем усвоена во 2017 година – иако тоа е суверено право на која било земја-членка – „сериозно ги ослабе демократските институции во Турција и ги направи проверките и рамнотежите нефункционални и со пропусти“, велат парламентарците. Постои „итна потреба од реформи за враќање на целосната независност на судството и ефективен систем на контроли и рамнотежа“.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде