Последни написи

(Видео) ИМА: Латас дезинформира за процентот на Албанците во Македонија

Драган Павловиќ Латас, во гостувањето на „Жешко политичко лето“ на Канал 5 ТВ на 31 август 2022 година, ја изнесе следнава дезинформација:
„…ние имаме овдека дваес-дваес-два-три посто Албанци…“

 

YouTube player
Институтот за медиуми и аналитика укажува на оваа дезинформација и се повикува на податоците од пописот 2021, според кои 24.30% проценти од резидентното население се изјасниле како Албанци (од вкупно попишаното население 29.52 %).

Исто така, од попишаното население 24.34% се изјасниле дека мајчин јазик им е албанскиот јазик.

Извор: ИМА

Latest Posts

Не пропуштај