Последни написи

Вени Марковски: Воениот злосторник цар Борис Трети нареди окупација на Тракија, Македонија и Пирот

Вени Марковски вчера објави ФБ статус по повод 79 години од смртта на Борис Трети:
„Денеска се навршуваат 79 години од смртта на воениот злосторник цар Борис Трети.
Спомнувам само некои од познатите историски факти поврзани со неговото владеење, вклучувајќи ги и воените злосторства извршени со неговото владеење:
– Во 1934 година, царот го поддржал државниот удар од 19-ти мај и суспензијата на уставот на Трново, станувајќи единствен и неконтролиран владетел на земјата.
– Во 1940 година и следните години во царството беше усвоено антисемитско законодавство.
– Во 1941 година ја внесе Бугарија во Тројниот пакт, на страната на хитлеровската Германија.
– Набргу потоа нареди окупација на Тракија, Македонија и Пирот.
– Во декември им објави војна на САД и Велика Британија, одлука што резултираше со бомбардирања, кога загинаа многу луѓе.
– Во 1943 година депортираше 11.343 мирно население (кои не добија бугарско државјанство – согласно бугарските антисемитски закони) – дејство кое е истовремено и воено злосторство и злосторство против човештвото.
– Потоа стави десетици илјади Евреи во работни логори и ги интернираше нивните семејства низ земјата, при што царството им го конфискуваше имотот и ги лиши од граѓански права итн., итн.
Царството Бугарија, премиерот Филов и цар Борис се верни и сигурни сојузници на нацистичка Германија.
Сето тоа се факти кои докажуваат дека власта е пронацистичка.“
А за антисемитизмот на кралот може да се суди и според законите што ги потпишал и според неговиот познат говор на 15.04.1943 година пред претставници од Св. Синодот на Бугарската православна црква, тврди Марковски, цитирајќи дел од изјавата на Борис Трети.
„Напоменувам на овие основни факти затоа што и денес има луѓе кои мислат дека царот бил „трауматизиран“ човек кој сакал да се покорува, да маневрира меѓу Хитлер и демократските држави итн. Немало ништо такво: царот е јасен сојузник на Хитлер, се среќава со него многу пати, го поддржува и го следи без никаков отпор. Оваа царска политика ја доведе Бугарија до уште една национална катастрофа и до окупација од страна на СССР“, пишува внукот на познатиот дисидент Венко Марковски.

Latest Posts

Не пропуштај