Последни написи

Тирана и Вилнус ги преименуваат улиците каде се наоѓаат руските амбасади во чест на Украина

Тирана и Вилнус ќе ги преименуваат улиците на кои се наоѓаат руските амбасади, објавија градоначалниците на главните градови на Албанија и Литванија.

Тирана ќе именува дел од улицата во редот на амбасадите „Слободна Украина“. Случајно, во тој на улицата се амбасадите на Украина, Русија, Србија и Косово, објави градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај.

„Војната на Србија против Косово и руската војна против Украина ја дефинираа нашата генерација. Оваа улица ќе го дефинира нашиот град“, напиша Велиај на Твитер.

И Вилнус, главниот град на Литванија, го менува името на улицата на која се наоѓа руската амбасада, во улица „Херои на Украина“.

„Отсега натаму, визит-картата на секој вработен во руската амбасада ќе мора да им оддаде почит на украинските херои“, рече градоначалникот на Вилнус, Ремигијус Шимашиус, при објавувањето на оваа одлука.

Latest Posts

Не пропуштај